
Καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Melissa από την Τζαμάικα
Η Τζαμάικα υπήρξε θύμα του φονικού τυφώνα Melissa, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία 5 και προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Οι άνεμοι έφτασαν τα 295 χλμ/ώρα (185 μίλια/ώρα), με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές, όπως πτώσεις δέντρων και ξήλωμα στέγων. Χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο τυφώνας κατευθύνεται πλέον προς την Κούβα.
Απώλειες και ζημιές στην Καραϊβική
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Καραϊβική λόγω του τυφώνα, με τρεις θανάτους στην Τζαμάικα, τρεις στην Αϊτή και έναν στη Δομινικανή Δημοκρατία. Παρά την υποβάθμισή του σε τυφώνα κατηγορίας 4, η Melissa έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και προβλήματα στα νησιά της περιοχής. Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Άντριου Χόλνες, δήλωσε ότι «καμία υποδομή στην περιοχή δεν μπορεί να αντέξει έναν τυφώνα κατηγορίας 5».
Προειδοποιήσεις και ετοιμότητα στην Κούβα
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τζαμάικα προειδοποίησε ότι καθώς ο τυφώνας μετακινείται βορειοανατολικά, θα προκαλέσει ισχυρές θαλάσσιες πλημμύρες και στη βόρεια Τζαμάικα. Το μάτι του τυφώνα κατευθύνεται προς την Κούβα, όπου αναμένεται να πλήξει τη χερσαία περιοχή. Επιστήμονες ανέφεραν ότι η πίεση στο κέντρο του τυφώνα φτάνει τα 892 mb, με ανέμους που ισοδυναμούν με τα ισχυρότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ κατά την προσέγγιση ξηράς στον Ατλαντικό.
Στην Κούβα, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ προειδοποίησε τους πολίτες να μην υποτιμήσουν τη δύναμη του τυφώνα, χαρακτηρίζοντάς τον «τον ισχυρότερο που πλήττει ποτέ τη χώρα». Στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούβα, εκατοντάδες πολίτες αναζήτησαν καταφύγιο, ενώ οι αρχές εκκένωσαν πάνω από 200.000 ανθρώπους από περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας. Ο τυφώνας Melissa συνεχίζει να προκαλεί καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και καταστροφικές πλημμύρες, με τις αρχές της Καραϊβικής και της Κούβας να βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.














