Το σφιχτό πλαίσιο επιτήρησης των συνόρων της χώρας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο «εισαγόμενων» κρουσμάτων, αλλά δεν τον εκμηδενίζει. Απόδειξη αποτελεί η πρόσφατη περίπτωση ενός 65χρονου τουρίστα που ταξίδεψε στην Ελλάδα την 29η Μαΐου με αρνητικό τεστ, όμως στο μεσοδιάστημα ανέπτυξε σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Και ενώ, μεταξύ άλλων, διερευνάται εάν το τεστ ήταν ψευδώς αρνητικό ή εάν ο 65χρονος άνδρας μολύνθηκε σε ελληνικό έδαφος, η εξέλιξη αυτή γεννά εύλογα ερωτήματα για την επίπτωση του τουριστικού κύματος σε μια περίοδο που καταγράφεται στη χώρα μας σημαντική αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών».
Η επιστημονική κοινότητα, πάντως, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, υπό την προϋπόθεση ότι σε συνδυασμό με την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», πολίτες και παραθεριστές θα συνεχίσουν να τηρούν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνοδεύουν το άνοιγμα της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, η ενεργοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σύνορα που θα στηρίζονται στον δοκιμασμένο αλγόριθμο EVA, καθώς επίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται στις εσωτερικές μετακινήσεις (π.χ. όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών για την επιβίβασή τους σε καράβια ή αεροπλάνα) συνθέτουν ένα σημαντικό «δίχτυ ασφαλείας».
Ο κανόνας και οι… εξαιρέσεις
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν πως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: Με αφορμή την περίπτωση του τουρίστα που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Θεσσαλονίκη, από την 1η Ιουνίου, εξηγούν ότι πιθανόν να υποβλήθηκε σε τεστ κατά την περίοδο της ασυμπτωματικής φάσης επώασης. Ειδικότερα, ο μοριακός έλεγχος ανιχνεύει τον ιό κατά μέσο όρο τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση ενώ στην περίπτωση του rapid test και του self test εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει πέντε με έξι ημέρες μετά τη μετάδοση.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε το άνοιγμα του τουρισμού να είναι 100% ασφαλές. Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός. Την εφετινή περίοδο του καλοκαιριού θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού στην κοινότητα, συνεπώς ο κίνδυνος διασποράς θα είναι ακόμη μικρότερος.
Με αυτόν τον τρόπο είμαστε πολύ πιο ασφαλείς από πέρυσι και τα μικρά περιθώρια που έχει κάποιος να έχει κολλήσει και να μην έχει βρεθεί θετικός αντισταθμίζεται με τον ακόμη μικρότερο κίνδυνο διασποράς στην κοινότητα λόγω εμβολιασμού» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής. Ο ίδιος, κάνοντας μια ανασκόπηση στο καλοκαίρι του 2020 υπενθυμίζει ότι «πέρυσι ουδείς ήταν εμβολιασμένος και ούτε ήταν ευρέως διαθέσιμα τα αντιγονικά τεστ, όμως δεν διαπιστώθηκαν εξάρσεις εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Και είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι αυτές οι μεμονωμένες εξάρσεις δεν σχετίζονται τεκμηριωμένα με το δεύτερο κύμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο στη χώρα μας».
Σε κάθε περίπτωση, και όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έως και χθες το απόγευμα είχαν ολοκληρωθεί στη χώρα μας περισσότεροι από 5,7 εκατ. εμβολιασμοί. Εξ αυτών οι 3.728.695 είναι με μία δόση (ποσοστό 35,51%), ενώ οι 2.137.768 αφορούν ολοκληρωμένους εμβολιασμούς (ποσοστό 20,39%). Μάλιστα, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκστρατεία «Γαλάζια Ελευθερία», που εστιάζει στην οχύρωση της νησιωτικής χώρας και επεσήμανε ότι πριν από την έναρξή της, το ποσοστό των εμβολιασμένων στα νησιά ήταν στο 22% και πλέον έχει φτάσει στο 40%, πάνω δηλαδή από το ποσοστό της χώρας, ενώ η πληρότητα των ραντεβού σε Λευκάδα, Θάσο, Πάρο, Μύκονο και Σαλαμίνα αγγίζει το 100%.
Σημειώνεται ότι υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στις τουριστικές περιοχές απομακρύνει την πιθανότητα να επιβληθούν τοπικά lockdown λόγω έξαρσης εν μέσω τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, όμως, έχει δημιουργηθεί ένα υγειονομικό, ακτινωτό, σχέδιο διασύνδεσης των νοσοκομείων της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Επιπρόσθετα, το ΕΚΑΒ διαθέτει 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για αεροδιακομιδές, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους, όπως αναφέρει το zougla.gr