Η επίδραση του γιαουρτιού στην υγεία των οστών είναι περιορισμένη

Η επίδραση του γιαουρτιού στην υγεία των οστών

Παρά την ευρεία αναγνώριση του γιαουρτιού για την πλούσια θρεπτική του αξία, μια πρόσφατη ανασκόπηση αποκαλύπτει ότι η πραγματική του επίδραση στην αντοχή των οστών στους ενήλικες είναι περιορισμένη. Αυτή η μελέτη τονίζει την ανάγκη για αυστηρές δοκιμές που να χρησιμοποιούν καλά καθορισμένες συνθέσεις γιαουρτιού. Η ανασκόπηση, με τίτλο «Η επίδραση της κατανάλωσης γιαουρτιού στους δείκτες υγείας των οστών σε ενήλικες με ή χωρίς οστεοπόρωση: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση», δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Ερευνητικά ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της κατανάλωσης γιαουρτιού στην υγεία των οστών σε ενήλικες, αναλύοντας δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων Cochrane Library, PubMed και Scopus για σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1970 έως το 2023. Οι επιλέξιμες μελέτες περιλάμβαναν ενήλικες με ή χωρίς οστεοπόρωση και αξιολόγησαν την κατανάλωση γιαουρτιού σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, μη ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλες θεραπείες οστεοπόρωσης.

Συμπεράσματα και προτάσεις

Η ανασκόπηση αποκάλυψε ότι, παρά την πλούσια θρεπτική σύνθεση του γιαουρτιού, οι αποδείξεις για την επίδρασή του στην υγεία των οστών είναι ασαφείς, με μελέτες να αναφέρουν τόσο ουδέτερες όσο και θετικές συσχετίσεις. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περισσότερες μελέτες διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από την Ευρώπη και την Ασία. Ωστόσο, μόνο μία μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την κατανάλωση γιαουρτιού, ενώ οι υπόλοιπες περιλάμβαναν την κατανάλωση γιαουρτιού ως μέρος μιας ευρύτερης κατηγορίας γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr