Η Χαμάς επιδιώκει την επόμενη φάση της εκεχειρίας χωρίς να έχει παραδώσει όλες τις σορούς των ομήρων

Η Χαμάς και η Εκεχειρία

Η Χαμάς επιδιώκει την προώθηση της επόμενης φάσης της εκεχειρίας, ζητώντας το άνοιγμα διασυνοριακών περασμάτων, την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι μεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Τουρκίας, εργάζονται για την εφαρμογή των επόμενων βημάτων της εκεχειρίας.

Καθυστέρηση στην Παράδοση Σορών

Ωστόσο, η πρόοδος καθυστερεί λόγω των κατηγοριών που διατυπώνει το Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες οι Παλαιστίνιοι μαχητές καθυστερούν την παράδοση των σορών των ομήρων. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την προετοιμασία του για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, επιτρέποντας στους Παλαιστίνιους να μετακινούνται. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία του περάσματος, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Δεσμεύσεις και Προβλήματα

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και στην παράδοση των σορών όλων των ομήρων, ζωντανών και νεκρών, στο Ισραήλ. Ωστόσο, η οργάνωση αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ότι προβλέπει η εκεχειρία. Σύμφωνα με το σχέδιο ειρήνης, η παράδοση όλων των ομήρων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2025.

Επιπλέον, η Χαμάς φαίνεται να επεκτείνει την παρουσία και την επιρροή της σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, από τις οποίες έχει αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός. Υπάρχουν αναφορές για εκτελέσεις Παλαιστινίων που κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν με το Ισραήλ, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει τους μαχητές της Χαμάς.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr