Συνδυασμός πρεβιοτικών και ωμέγα-3 για καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού

Συνδυασμός πρεβιοτικών και ωμέγα-3 για καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού

Μια νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ αποκαλύπτει ότι ο συνδυασμός ορισμένων τύπων διατροφικών συμπληρωμάτων είναι πιο αποτελεσματικός από τα μεμονωμένα πρεβιοτικά ή ωμέγα-3 στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταστάσεων που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Translational Medicine, δείχνουν ότι ένα συνβιοτικό – ένας συνδυασμός φυσικά ζυμωμένου κεφίρ και μιας ποικιλίας πρεβιοτικών ινών – παράγει τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις από τα τρία κοινά διατροφικά συμπληρώματα που εξετάστηκαν. Το κεφίρ και το μείγμα πρεβιοτικών παρέχεται από την Chuckling Goat Ltd. και περιέχει ένα μείγμα φυσικά εμφανιζόμενων προβιοτικών βακτηρίων και ζυμών, που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής ζύμωσης του γάλακτος κατσίκας με ζωντανά κόκκους κεφίρ.

Ο μηχανισμός δράσης

Όταν το κεφίρ, πλούσιο σε ζωντανούς ευεργετικούς μικροοργανισμούς, συνδυάζεται με μια ποικιλία πρεβιοτικών ινών (οι οποίες τα τρέφουν), επιτυγχάνεται ένα συνβιοτικό αποτέλεσμα. Οι ίνες θρέφουν τους μικροοργανισμούς, βοηθώντας τους να αναπτυχθούν και να παράγουν ευεργετικά μεταβολίτες όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και ρυθμιστικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα σε όλο το σώμα. Σε μια διάρκεια έξι εβδομάδων, οι υγιείς συμμετέχοντες που έπαιρναν το συνβιοτικό παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στις πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη φλεγμονή σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν μόνο ωμέγα-3 ή ίνες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η συνδυασμένη χρήση ευεργετικών μικροοργανισμών με πρεβιοτικές ίνες μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού πιο αποτελεσματικά από τα μεμονωμένα συμπληρώματα. Οι συστηματικοί δείκτες φλεγμονής είναι σήματα στο αίμα που δείχνουν πόση φλεγμονή συμβαίνει σε όλο το σώμα, και όχι μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως το έντερο ή μια λοίμωξη. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα συνολικά επίπεδα φλεγμονής στους συμμετέχοντες μειώθηκαν, υποδεικνύοντας βελτίωση στη γενική ανοσολογική ισορροπία και χαμηλότερο κίνδυνο για καταστάσεις που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή, όπως οι καρδιοπάθειες ή άλλες μεταβολικές καταστάσεις.

Η επόμενη φάση της έρευνας θα είναι να δοκιμαστούν τα συμπληρώματα σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά τους. Ο Δρ Αμρίτα Βιτζάι, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει: «Η μελέτη μας δείχνει ότι ενώ και οι τρεις διατροφικές προσεγγίσεις μείωσαν τη φλεγμονή, το συνβιοτικό – που συνδυάζει το ζυμωμένο κεφίρ με μια ποικιλία πρεβιοτικών ινών – είχε τις πιο ισχυρές και ευρείες επιδράσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των ευεργετικών μικροοργανισμών και των διατροφικών ινών μπορεί να είναι κλειδί για την υποστήριξη της ανοσολογικής ισορροπίας και της μεταβολικής υγείας.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr