Μαθαίνουμε στο παιδί να διατηρεί την ψυχραιμία του

Μαθαίνουμε στο παιδί να διατηρεί την ψυχραιμία του

Μαθαίνουμε στο παιδί να διατηρεί την ψυχραιμία του

||

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Ως εκ τούτου, όταν έχουν ξεσπάσματα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν και να είμαστε υπομονετικοί. Παράλληλα, ως γονείς τους οφείλουμε να τα μάθουμε πώς να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και να μην παρασύρονται από αυτά. Αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα που θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις τυχόν δυσκολίες στη μετέπειτα ζωή τους.

 
 Δίνουμε όνομα στα συναισθήματά του

Ένας από τους λόγους που τα νήπια έχουν ξεσπάσματα και μια τάση προς το… δράμα, είναι επειδή δεν μπορούν να αντιληφθούν τι ακριβώς τους συμβαίνει όταν βιώνουν έντονα συναισθήματα. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν ακόμη το κατάλληλο λεξιλόγιο ώστε να ονομάσουν τα συναισθήματά τους κι έτσι οφείλουμε εμείς να κατονομάσουμε όσα νιώθουν. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε κάτι σαν «Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένη επειδή σου πήραν το παιχνίδι. Πώς νιώθεις το σώμα σου τώρα;». Έτσι, δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να καταλάβει ότι όταν, για παράδειγμα, νιώθει ότι τρέμει ή ζεσταίνεται ξαφνικά, αυτό σχετίζεται με τον θυμό που αισθάνεται.

Διδάσκουμε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης

Διδάσκουμε εκ των προτέρων το παιδί μας πώς να αντιμετωπίζει τα έντονα συναισθήματα με υγιή τρόπο. Του εξηγούμε για παράδειγμα ότι μπορεί να χρωματίσει μια εικόνα όταν είναι λυπημένο ή ότι μπορεί να παίξει στον κήπο όταν νιώθει θυμό.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, ως γονείς είμαστε τα πρώτα και πιο καθοριστικά πρότυπα για τα παιδιά μας. Όταν εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές με ψυχραιμία και χιούμορ, δείχνουμε στο παιδί ότι ακόμη και αν κάτι μας εκνευρίσει, δεν αξίζει να χαλάμε τη διάθεσή μας για αυτό.

Του δείχνουμε πώς να βελτιώνει τη διάθεσή του

Όταν το παιδί έχει κακή διάθεση, του εξηγούμε ότι ορισμένες συμπεριφορές – όπως το να μένει κατσουφιασμένο στο δωμάτιό του – είναι πιθανό να επιτείνουν την κακή του διάθεση. Αντιθέτως, άλλες επιλογές – όπως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ή ένα βιβλίο – θα μπορούσαν να το κάνουν να ξεχαστεί και να τονώσουν τη διάθεσή του, αναφέρει το imommy.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…