Μικρές μειώσεις θερμίδων από την επισήμανση θερμίδων στην Αγγλία

Μικρές μειώσεις θερμίδων από την επισήμανση θερμίδων στην Αγγλία

Η επισήμανση θερμίδων, η οποία έγινε νόμος τον Απρίλιο του 2022 στην Αγγλία, συνδέεται με μια μέση μείωση μόλις 2% στην ενεργειακή περιεκτικότητα των τροφίμων που διατίθενται εκτός σπιτιού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτό περιοδικό BMJ Public Health. Οι αλλαγές αυτές προκύπτουν κυρίως από την αντικατάσταση με ελαφρώς χαμηλότερης θερμιδικής αξίας προϊόντα, αντί από την αναδιαμόρφωση των ήδη υπαρχόντων, με καμία παρατήρηση αλλαγών σε προϊόντα που είναι συνεχώς διαθέσιμα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίδραση στην υγεία του πληθυσμού είναι πιθανό να είναι “μέτρια έως περιορισμένη”.

Η επίδραση της επισήμανσης θερμίδων στην υγεία

Η κατανάλωση σε εστιατόρια, ταχυφαγεία και παραγγελίες φαγητού, γνωστά συλλογικά ως σημεία εκτός σπιτιού, είναι κοινή και συνδέεται με κατώτερη ποιότητα διατροφής, αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η επισήμανση θερμίδων αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, παρέχοντας στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες στο σημείο πώλησης.

Αλλαγές στην ενεργειακή περιεκτικότητα των μενού

Στην Αγγλία, οι κανονισμοί για την επισήμανση θερμίδων απαιτούν από τα μεγάλα (τουλάχιστον 250 υπαλλήλους) καταστήματα τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να εμφανίζουν τις θερμίδες στις προσφορές τους. Η διεθνής απόδειξη σχετικά με το πώς αυτές οι πολιτικές επηρεάζουν την προσφορά είναι κάπως μικτή. Για να ενισχύσουν τη βάση αποδείξεων, οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές στην ενεργειακή περιεκτικότητα των στοιχείων μενού πριν και μετά την εισαγωγή της επισήμανσης θερμίδων, ταξινομημένες κατά ομάδα τροφίμων και τύπο επιχείρησης.

Χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων MenuTracker για να διαπιστώσουν ποιες αλλαγές είχαν γίνει στην μέση ενεργειακή περιεκτικότητα (τιμές Kcal) νέων, απομακρυνθέντων και συνεχώς διαθέσιμων τροφίμων, και για να εκτιμήσουν τις αναλογίες των στοιχείων μενού που υπερβαίνουν την προτεινόμενη ενεργειακή πρόσληψη (πάνω από 600 kcal) ανά γεύμα. Η MenuTracker συλλέγει το όνομα και την περιγραφή του τροφίμου, το μέγεθος μερίδας, την ενέργεια, τους μακροθρεπτικούς παράγοντες, τις ίνες, το αλάτι, τους αλλεργιογόνους παράγοντες, τις ειδικές διατροφικές πληροφορίες και την ενότητα του μενού.

Οι ερευνητές εστίασαν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 για 79 αλυσίδες (πριν από την εισαγωγή των κανονισμών) και τον Σεπτέμβριο του 2022 για 90 αλυσίδες (μετά την εφαρμογή των κανονισμών). Η τελική ανάλυση περιλάμβανε 31,045 στοιχεία μενού από 78 αλυσίδες και στις δύο χρονικές περιόδους. Οι αλυσίδες ταξινομήθηκαν ως: καφετέριες και φούρνοι, δυτικά ταχυφαγεία και παραγγελίες, παμπ, μπαρ και πανδοχεία, εστιατόρια, αθλητικά και ψυχαγωγικά κέντρα, και ασιατικά ταχυφαγεία.

Σημαντική μέση μείωση ανά στοιχείο παρατηρήθηκε για μη αλκοολούχα και αναψυκτικά κατά 36 kcal, ισοδύναμο με πτώση σχεδόν 16,5% στην ενεργειακή περιεκτικότητα. Η μέση ενεργειακή περιεκτικότητα των μπιφτεκιών μειώθηκε κατά 103 kcal (11% μείωση), και κατά 30 kcal για τα κυρίως πιάτα (4% μείωση). Ωστόσο, συνολικά, παρατηρήθηκε μόνο μια μικρή μείωση 9 kcal (2% μείωση) στην μέση ενεργειακή περιεκτικότητα ανά στοιχείο μετά την εφαρμογή των κανονισμών.

Η ανάλυση του τύπου αλυσίδας αποκάλυψε σημαντικές μέσες μειώσεις ανά στοιχείο σε παμπ, μπαρ και πανδοχεία (μείωση 52 kcal; 9%); εστιατόρια (μείωση 23 kcal; 5%); και αθλητικά και ψυχαγωγικά κέντρα (μείωση 49 kcal; 13,5%). Ωστόσο, οι αλλαγές προήλθαν κυρίως από την απομάκρυνση στοιχείων με υψηλότερη (μέση 458) kcal και την προσθήκη νέων στοιχείων με χαμηλότερη (μέση 434) kcal.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στην ενεργειακή περιεκτικότητα για τα συνεχώς διαθέσιμα στοιχεία, υποδεικνύοντας περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για αναδιαμόρφωση. Πριν από την εισαγωγή των κανονισμών, τα συνεχώς διαθέσιμα στοιχεία είχαν μέση ενεργειακή περιεκτικότητα 437 kcal; μετά είχαν μέση ενεργειακή περιεκτικότητα 439 kcal. Τα απομακρυνθέντα στοιχεία περιείχαν κατά μέσο όρο 21 kcal περισσότερα από τα συνεχώς διαθέσιμα στοιχεία και 25 kcal περισσότερα από τα νέα στοιχεία.

Όσον αφορά το προτεινόμενο όριο των 600 kcal ανά γεύμα, το 22% των στοιχείων παρέμεινε πάνω από αυτό το όριο. Οι ομάδες τροφίμων με τα περισσότερα στοιχεία πάνω από 600 kcal ήταν τα μπιφτέκια, τα κυρίως πιάτα και οι πίτσες.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr