Επανεμφάνιση Τσιόδρα: Οι τρεις προβλέψεις για την πανδημία και το καμπανάκι για τις μεταλλάξεις

Επανεμφάνιση Τσιόδρα: Οι τρεις προβλέψεις για την πανδημία και το καμπανάκι για τις μεταλλάξεις

Επανεμφάνιση Τσιόδρα: Οι τρεις προβλέψεις για την πανδημία και το καμπανάκι για τις μεταλλάξεις

||

Μπορεί οι πολίτες της Ελλάδας να έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής να απολαμβάνουν την… ελευθερία τους καθώς πλέον μετακινούνται για όλες τις δραστηριότητες χωρίς τη χρήση SMS, ωστόσο, η η πανδημία είναι ακόμη εδώ και μάλιστα φαίνεται να υπάρχει αναζωπύρωση σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Χθες, υπήρξε επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μιλώντας στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων, τόνισε μεταξύ άλλων πως o κοροναϊός είναι εδώ και θα μείνει.

Kατά την παρέμβασή του -κάτι που έγινε διαδικτυακά και τον ίδιο να μην βγάζει ούτε δευτερόλεπτο την μάσκα του- αναφέρθηκε στα κρίσιμα στοιχεία της πανδημίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μεταλλάξεις και μίλησε για την «επιτήρηση» που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα με νέα εργαλεία όπως είπε.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους, οι τρεις προβλέψεις για την πανδημία είναι οι ακόλουθες:

  • Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία,
  • Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις.

 

Η πορεία της πανδημίας – Πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «η αρχική επιδημία έγινε πανδημία σαν αποτέλεσμα τεράστιων ελλειμμάτων» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον».

Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι τα 39 έτη δίνοντας το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας με τις ηλικίες 20-39 και 45-49 να είναι πρώτες στην λίστα.

Ακόμα, εξήγησε πως το Rt στην Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86. 

Καμπανάκι για τις μεταλλάξεις

Τέλος, αναφορικά με τις μεταλλάξεις σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, ενώ σύντομα θα μας απασχολήσει και μια νέα μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων εντοπιστεί σε Ελβετία. Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία. 

Τοπικές αναζωπυρώσεις

Πάντως, ανησυχία προκαλούν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένα περιοχές της χώρας.

Στο θέμα, αναφέρθηκε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθερά πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα, κρούοντας ωστόσο το «καμπανάκι» για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ενόψει μάλιστα και της άρσης των περιορισμών.

Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός μεταδοτικότητας της νόσου αυτή τη στιγμή, ο λεγόμενος δηλαδή δείκτης Rt, είναι στο 0,83%.

Το «αποτύπωμα» του Πάσχα

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δέκα περιοχές.

«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων.

Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, έχοντας καθιερωθεί από το 2002 από την UNESCO, «ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους ως ένας δρόμος για την…

Ρήξη στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες, με αφορμή, αλλά όχι αιτία, την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή…

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…