Η ικανότητα της ροσέλας να καταπολεμά τη φλεγμονή: Νέα ανασκόπηση αποκαλύπτει ισχυρές προοπτικές

Η ικανότητα της ροσέλας να καταπολεμά τη φλεγμονή

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition συγκέντρωσε στοιχεία από πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της ροσέλας, εστιάζοντας στους βιοδραστικούς της παράγοντες και τις θεραπευτικές δυνατότητές της. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ροσέλα έχει αντιφλεγμονώδη δυναμική που σχετίζεται με καταστάσεις όπως η αθηροσκλήρωση, η εντερική δυσλειτουργία και οι εκφυλιστικές ασθένειες, βασιζόμενοι κυρίως σε προκλινικά και περιορισμένα κλινικά στοιχεία. Αυτή η ανασκόπηση αποκαλύπτει υποσχόμενες, αλλά προκαταρκτικές δυνατότητες σε αυτές τις ενδείξεις.

Μηχανισμοί δράσης και βιοδραστικά συστατικά

Κατά τη διάρκεια της πέψης, τα εντερικά βακτήρια μετασχηματίζουν τις πολυφαινόλες της ροσέλας σε μικρότερα μεταβολίτες, όπως τα υδροξυφαινυλοπροπιονικά οξέα, οι οποίοι πιθανώς είναι οι πραγματικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία του εντέρου. Η ροσέλα, γνωστή και ως Hibiscus sabdariffa L., έχει καλλιεργηθεί ευρέως σε τροπικές περιοχές και εκτιμάται τόσο ως γαστρονομική λιχουδιά όσο και ως φαρμακευτικός πόρος.

Οι καλοί καρποί της ροσέλας είναι πλούσιοι σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα και οργανικά οξέα, όπως το οξύ της ροσέλας, που συμβάλλουν σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιλιπιδαιμικές και νευροπροστατευτικές επιδράσεις. Τα φύλλα της ροσέλας παρέχουν επίσης πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και πολυφαινόλες, όπως το χλωρογενικό οξύ, η κερκετίνη και η καμπφερόλη, που υποστηρίζουν την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.

Προοπτικές και μελλοντική έρευνα

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 25 άρθρα που δημοσιεύθηκαν από το 2019 έως το 2024, εφαρμόζοντας κριτήρια συμπερίληψης και αποκλεισμού. Οι περισσότερες από τις αποδείξεις που συνοψίστηκαν είναι προκλινικές, με έναν περιορισμένο αριθμό κλινικών μελετών, επομένως οι ισχυρισμοί αποτελεσματικότητας θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικοί. Οι καλοί καρποί της ροσέλας προσφέρουν περισσότερα από απλώς ζωντανά χρώματα: οι βαθύ κόκκινοι καλοί καρποί είναι πηγή ανθοκυανινών, όπως η δελφινιδίνη-3-γλυκοσίδη, που συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση της αγγειακής φλεγμονής σε μοντέλα αθηροσκλήρωσης.

Στις μελέτες που ανασκοπήθηκαν, η ροσέλα παρουσίασε σημαντικά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη. Ο πρωτοκατεχουϊκός οξύ, ένας βασικός βιοδραστικός παράγοντας, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη σηπτική βλάβη των πνευμόνων σε ποντίκια, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την απόπτωση, υποδηλώνοντας την πιθανότητά του σε προκλινικά μοντέλα σηψαιμίας. Άλλες μελέτες τόνισαν τον ρόλο της ροσέλας στη ρύθμιση της υγείας του εντέρου, καθώς η συμπλήρωση σε ποντίκια αύξησε τη σύνθεση του βουτυρικού οξέος, μείωσε τα φλεγμονώδη κύτταρα και προφύλαξε από την ανάπτυξη ανώμαλων κρυπτών, υποδηλώνοντας τη δυνατότητά της να καταπολεμά τη φλεγμονή του εντέρου και τις πρώιμες προ-καρκινικές αλλαγές.

Η έρευνα για τα φαρμακευτικά φυτά έχει αποκτήσει παγκόσμια δυναμική λόγω της δυνατότητάς τους να παρέχουν φυσικούς θεραπευτικούς παράγοντες. Οι εκχυλίσματα ροσέλας επηρεάζουν επίσης την μεταβολική υγεία, καθώς σε παχύσαρκους αρουραίους, ο εκχύλισμα καλοκαρπίας της ροσέλας καταστέλλει τον σχηματισμό λιποκυττάρων.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr