
Αναβάθμιση Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προχώρησε σε αναβάθμιση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο εκδόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2025. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση και η επικινδυνότητα των επερχόμενων καιρικών φαινομένων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το δελτίο τώρα χαρακτηρίζεται ως Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
Διάρκεια και περιοχές που θα επηρεαστούν
Η ΕΜΥ αναφέρει ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν έως το βράδυ της Κυριακής, 28 Σεπτεμβρίου, με κύριο στόχο τα δυτικά τμήματα της χώρας. Ιδιαίτερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για περιοχές όπως το Ιόνιο (συμπεριλαμβανομένων των Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Λευκάδας), την Αιτωλοακαρνανία, τη δυτική Πελοπόννησο (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία) και τις νότιες περιοχές της Ηπείρου (νομοί Άρτας και Πρέβεζας).
Γενικά Χαρακτηριστικά και Καιρικές Συνθήκες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στα δυτικά αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι νεφώσεις θα είναι κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα ηπειρωτικά. Από το μεσημέρι, οι βροχοπτώσεις στην κεντρική Στερεά και στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας θα ενταθούν. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Στα ανατολικά, οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ στο Αιγαίο μέχρι το πρωί.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, μη ξεπερνώντας τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Η ΕΜΥ καλεί το κοινό να είναι προσεκτικό και να παρακολουθεί τις ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα.