Γιαούρτι μετά την άσκηση μειώνει τη φλεγμονή περισσότερο από τους υδατάνθρακες

Η Σημασία του Ελληνικού Γιαουρτιού στην Αποκατάσταση Μετά την Άσκηση

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients αποκαλύπτει ότι οι νέοι άνδρες που κατανάλωσαν ελληνικό γιαούρτι (GY) μετά την προπόνηση παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωσαν ένα γλυκό με υδατάνθρακες (CP). Αυτή η ανακάλυψη αναδεικνύει τη δύναμη των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Η Διατροφή Μετά την Άσκηση και οι Επιπτώσεις της

Η διατροφή που ακολουθεί την άσκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση και στην επίτευξη των οφελών από την προπόνηση. Μακροχρόνιες ασκήσεις έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α) και η ιντερλευκίνη (IL)-6, αν και οι οξείες προπονήσεις μπορούν προσωρινά να τις αυξήσουν. Ο τύπος της διατροφής που καταναλώνεται μετά την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει αυτά τα οφέλη.

Τα Οφέλη του Γαλακτοκομικού στην Αποκατάσταση

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά συμπληρώματα μετά την άσκηση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ηλεκτρολύτες. Επιπλέον, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, όπως η C-reactive protein (CRP). Παρά την εκτενή έρευνα γύρω από το γάλα, η ευρεία κατανάλωση γιαουρτιού καθιστά σημαντική τη μελέτη των επιδράσεών του ως πηγή διατροφής μετά την άσκηση.

Η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε ένα ισοενεργειακό CP ως έλεγχο για να αξιολογήσει τις βραχυπρόθεσμες (1 εβδομάδα) και μακροπρόθεσμες (12 εβδομάδες) επιδράσεις της προοδευτικής αντίστασης και της συμπλήρωσης με GY στις φλεγμονώδεις δείκτες. Συμμετείχαν 30 υγιείς Καναδοί άνδρες ηλικίας 18-25 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες GY και CP.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, οι συμμετέχοντες της ομάδας GY έλαβαν 200 γρ. γιαουρτιού χωρίς λιπαρά τρεις φορές την ημέρα τις ημέρες προπόνησης, ενώ τις ημέρες χωρίς προπόνηση η ποσότητα μειώθηκε σε 150 γρ. δύο φορές την ημέρα. Η ομάδα CP έλαβε 47 γρ. CP που παρασκευάστηκε στο σπίτι. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στην αρχή, στην 1η εβδομάδα και στην 12η εβδομάδα της παρέμβασης.

Στο τέλος της 12ης εβδομάδας, η ομάδα GY παρουσίασε μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτεΐνης, ασβεστίου και φωσφόρου σε σύγκριση με την ομάδα CP. Εντούτοις, οι συγκεντρώσεις της IL-1ra και της CRP αυξήθηκαν στην 1η εβδομάδα σε σύγκριση με την αρχική κατάσταση, με την IL-1ra να παραμένει αυξημένη στην 12η εβδομάδα. Οι συγκεντρώσεις της IL-1β και της IL-6 ήταν χαμηλότερες στην ομάδα GY στην 12η εβδομάδα σε σύγκριση με την ομάδα CP.

Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του ελληνικού γιαουρτιού ως ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής μετά την άσκηση, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην αποκατάσταση και στη μείωση της φλεγμονής.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr