
Η Ελλάδα και η Τουρκία: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, με την ελπίδα ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο δεν θα κλιμακωθούν. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφής ότι η επιθυμία για διάλογο δεν συνεπάγεται υποχωρήσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τη Νέα Υόρκη.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού
«Η διατήρηση ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα. Αν οι ενέργειές μας προκαλούν δυσφορία στην Τουρκία, ας είναι. C’est la vie, όπως λένε οι Γάλλοι» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση της αρχισυντάκτριας της Wall Street Journal, Έμα Τάκερ, σχετικά με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο επτά φορές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αναγνωρίζοντας ότι οι συναντήσεις αυτές δεν ήταν πάντα εύκολες. Ωστόσο, υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων.
Οι λόγοι πίσω από την αναβολή της συνάντησης
Στην Αθήνα, υπάρχει η πεποίθηση ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να αναβάλει τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχετίζεται με την ενόχληση του για μια σειρά από ενέργειες της Ελλάδας που αφορούν την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την ερευνητική δραστηριότητα της Chevron νότια της Κρήτης, η οποία ακυρώνει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, καθώς και τις διαβουλεύσεις με την Τρίπολη για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Η ελληνική πλευρά αναφέρει επίσης την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα ως παράγοντα που ενδέχεται να έχει προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την ομιλία του στο βήμα του ΟΗΕ, είχε απειλήσει ότι «δεν θα πετύχουν τα έργα που αποκλείουν την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη «c’est la vie» ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τους σχεδιασμούς της, ενώ αναφορικά με την έλευση της Chevron, δήλωσε ότι «δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με την Τουρκία». Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα νότια της Κρήτης και αυτό αναγνωρίζεται από τη Chevron.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αναβολή της συνάντησης των δύο ηγετών οφείλεται στην τουρκική πλευρά και προειδοποιούν για νέες προκλήσεις από την Άγκυρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, η σημερινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις εξελίξεις, κυρίως σε σχέση με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F35.
Συνολικά, οι πηγές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε μελλοντική συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σε ένα τεταμένο κλίμα, με πιθανές ημερομηνίες το νωρίτερο στις 2 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη, εφόσον ο Ερντογάν τηρήσει το πρόγραμμα του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί μια ενεργητική πολιτική και να επιδιώκει τον διάλογο, χωρίς όμως να διαπραγματεύεται τις θέσεις της. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσέθεσε ότι ο δομημένος διάλογος με την Τουρκία είναι σημαντικός για την αποφυγή κρίσεων.