
Η Γερμανία σε ετοιμότητα για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις
Η Γερμανία καλείται να είναι σε πλήρη ετοιμότητα μέχρι το 2029, καθώς οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του Βερολίνου εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας. Αυτή η προειδοποίηση επαναλαμβάνεται συχνά από γερμανικές αρχές, οι οποίες εντείνουν τις προετοιμασίες και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, παρά τις διαβεβαιώσεις που παρέχει η Ρωσία.
Αξιολόγηση της ικανότητας των νοσοκομείων
Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού και αρχίατρου Ραλφ Χόφμαν στο πρακτορείο Reuters, η Γερμανία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να περιθάλψει σχεδόν 1.000 τραυματίες στρατιώτες καθημερινά σε περίπτωση πολέμου. Ο Χόφμαν επισημαίνει ότι η φύση των τραυματισμών έχει αλλάξει δραματικά στην Ουκρανία, με τους περισσότερους τραυματισμούς να προέρχονται από επιθέσεις με drones.
Πολλοί Γερμανοί ειδικοί θεωρούν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στις μελλοντικές συγκρούσεις, με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης και ακριβών πλήγματων σε περισσότερους στόχους και μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Ανησυχίες για την ετοιμότητα των νοσοκομείων
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις υπογραμμίζουν ότι η μεταφορά τραυματιών σε ένα σενάριο πολέμου πρέπει να γίνεται γρήγορα και με ευελιξία, χρησιμοποιώντας ακόμη και τρένα ή λεωφορεία. Στην Ουκρανία, τα τρένα ήδη εκτελούν παρόμοιο ρόλο. Ο Ραλφ Χόφμαν εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 διαθέσιμες κλίνες στα γερμανικά νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες σε περίπτωση πολέμου.
Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από την εκπομπή Panorama του γερμανικού δημόσιου δικτύου NDR αποκαλύπτει ότι πολλά νοσοκομεία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για το υποθετικό σενάριο πολέμου, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητο. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι σαφές ποιος ρόλος μπορεί να διαδραματίσουν σε περίπτωση αμυντικού πολέμου.
Μια νοσοκομειακή μονάδα από τη βόρεια Γερμανία, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να θεσπίσει «εθνικές κατευθυντήριες γραμμές» σχετικά με την προετοιμασία των νοσοκομείων σε περίπτωση επίθεσης σε νατοϊκό έδαφος ή για την περίθαλψη τραυματιών που θα μεταφερθούν από το εξωτερικό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες οδηγίες.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν δωμάτια και κλίνες σε υπόγεια, προσφέροντας έτσι ασφάλεια σε περίπτωση επίθεσης. Μόλις το 20% των νοσοκομείων που ερωτήθηκαν σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους τα επόμενα χρόνια. Ανησυχητικό είναι επίσης ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη το σενάριο διακοπής νερού, με το 41% των νοσοκομείων να μην μπορεί να απαντήσει σαφώς για το χρονικό διάστημα που θα διαρκούσαν τα αποθέματα νερού.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τα μεγάλα νοσοκομεία στη Γερμανία υποχρεούνται να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για 72 ώρες. Παρ’ όλα αυτά, το 18% των νοσοκομείων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς ρεύμα για περισσότερο από μία εβδομάδα.