στην τελική μορφή που θα πάρει το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» της ΕΕ για τα ταξίδια, στις αρχές Ιουνίου, παραμένουν οι παράγοντες του τουρισμού, ακριβώς μία εβδομάδα πριν από το επίσημο άνοιγμα της νέας σεζόν που έχει προσδιοριστεί για τις 14 Μαΐου.
Ενδεχόμενη βελτίωση των επιδημιολογικών συνθηκών (κρούσματα, διασωληνωμένοι, νεκροί κ.λπ.) θα σημάνει την ουσιαστική έναρξη των τουριστικών κρατήσεων (που δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής) από τις βασικές αγορές της Ευρώπης, ενώ τυχόν επιδείνωση θα μπορούσε να επεκτείνει το «φαινόμενο της Καλύμνου», πιέζοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο.
Προετοιμασίες
Στο πλαίσιο αυτό, οι προετοιμασίες των τουριστικών καταλυμάτων σε διάφορους προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, είναι εντατικές. Το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ωστόσο, αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις: κάποιες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες (κυρίως οικογενειακές και χωρίς μεγάλα κόστη λειτουργίας) έχουν δρομολογήσει το άνοιγμά τους από τις 14 Μαΐου, ενώ οι μεγαλύτερες ετοιμάζονται για τα τέλη Μαΐου με 15 Ιουνίου, όταν θα έχουν αυξηθεί αισθητά οι κρατήσεις.
Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να ανοίξει το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας (περίπου 10.000 μονάδες). Ακόμα και σε προορισμούς όχι τόσο «ώριμους» που τροφοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τον εσωτερικό τουρισμό, οι προετοιμασίες ανοίγματος έχουν ξεκινήσει, με ημερομηνία – στόχο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Χαμηλοί ρυθμοί
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη περίοδος μέχρι και τα τέλη Ιουνίου δεν αναμένεται να παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς, αφού οι κρατήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι προσδοκίες αυξάνονται για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς και για το διάστημα του Σεπτεμβρίου.
Οι φόβοι των ανθρώπων του τουρισμού επικεντρώνονται στο να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μην επιβληθούν τοπικά lockdown, όπως συνέβη στην Κάλυμνο. Κάτι τέτοιο, τονίζουν, θα οδηγούσε σε πρόωρο τερματισμό της σεζόν, όπως και πέρυσι.
Μερική αισιοδοξία γεννούν οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για τη χαλάρωση, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών που ισχύουν στα κράτη – μέλη για τα μη απαραίτητα ταξίδια – δηλαδή τα ταξίδια διακοπών – για χώρες που διαθέτουν πλέον ισχυρό εμβολιαστικό προφίλ, αλλά και χαμηλό επίπεδο μολύνσεων από κορωνοϊό.
Οι Βρετανοί
Ωστόσο, με αγωνία αναμένονται οι αποφάσεις της Βρετανίας, κυρίως για το εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί εξαρχής στην «πράσινη λίστα» των χωρών στις οποίες θα μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί, χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, «το άνοιγμα των ταξιδιών θα περιλαμβάνει αρχικά λίγες χώρες, ώστε να μην πυροδοτηθεί εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό». Μάλιστα, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ανέφεραν ότι ελληνικοί και ισπανικοί προορισμοί θα παραμείνουν εκτός της αρχικής «πράσινης λίστας», θα ενταχθούν όμως στα ταξίδια άνευ περιορισμών από το τέλος Ιουνίου.
Οι Γερμανοί
Σε ό,τι αφορά τη γερμανική αγορά, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνος για θέματα Τουρισμού, Thomas Bareiß διαβεβαίωσε τον έλληνα υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ότι στη γερμανική κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το ζήτημα της άρσης της υποχρεωτικής καραντίνας για τους Γερανούς που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, από τον Ιούνιο.
Οι ενδείξεις από τη Γερμανία είναι θετικές, δεδομένου ότι η TUIfly έχει ανακοινώσει πως ξεκινά πτήσεις προς την Κρήτη από τις 14 Μαΐου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για τον ελληνικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα αναχωρεί από έξι γερμανικά αεροδρόμια (Αννόβερο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντύσελντορφ, Κολωνία και Φρανκφούρτη) με προορισμό την Κρήτη. Στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει πτήσεις και προς Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. Σύμφωνα με στελέχη του tour operator που διατηρεί συνεργασίες με περισσότερα από 3.000 ξενοδοχεία σε 21 νησιωτικούς και μη, ελληνικούς προορισμούς, η ζήτηση είναι υπαρκτή και δεδομένων των συνθηκών μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντική. Μάλιστα, βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, οι άνθρωποι της TUI εκτιμούν ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή επίδοση, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο. Πτήσεις προς την Ελλάδα ξεκινά στις 14 Μαΐου και ο γερμανικός tour operator FTI. Η FTI δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, έχοντας διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της προς τους ελληνικούς προορισμούς κατά 20% σε σχέση με το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά το 2019 άγγιξαν τα 4 εκατ., ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 παρουσίασε αύξηση 18,9%, ξεπερνώντας τους 3,5 εκατ. επισκέπτες, με τις τουριστικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 2,56 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, που συγκαταλέγεται στις μεγάλες αγορές, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η σταδιακή κατάργηση του lockdown θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις έως τις 30 Ιουνίου. Το 2019 οι τουριστικές αφίξεις από τη Γαλλία κατέγραψαν μεγάλη αύξηση, με αποτέλεσμα οι τουριστικές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 14,2% και να διαμορφωθούν στα 1,090 δισ. ευρώ.
tanea.gr