Νέος ανιχνευτής γλουτένης εντοπίζει κρυφή σιτάρι σε τρόφιμα σε λιγότερο από τρία λεπτά

Νέος ανιχνευτής γλουτένης εντοπίζει κρυφή σιτάρι σε τρόφιμα σε λιγότερο από τρία λεπτά

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν οικονομικό ανιχνευτή γλουτένης που συνδυάζει ταινίες ροής με ανάλυση εικόνας μέσω smartphone, αποκαλύπτοντας κρυφή μόλυνση σε καθημερινά τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες και σαλάτες, προσφέροντας ηρεμία σε εκατομμύρια που ακολουθούν μια χωρίς γλουτένη διατροφή.

Η σημασία της ανίχνευσης γλουτένης

Το ψωμί από σιτάρι αποτελεί κεντρικό κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες. Ωστόσο, σήμερα, η γλουτένη, η κύρια πρωτεΐνη του σιταριού, υποψιάζεται ότι προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δοκιμές τροφίμων για γλουτένη, ειδικά για εκείνους που έχουν αλλεργίες ή ευαισθησία στη γλουτένη. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry παρουσιάζει ένα νέο σύστημα ανίχνευσης γλουτένης που θα μπορούσε να επαναστατήσει την ανάλυση τροφίμων.

Προβλήματα αλλεργιών και ανίχνευσης

Περίπου το 8% των παιδιών και το 13% των ενηλίκων έχουν αλλεργίες σε τρόφιμα, κυρίως σε σιτάρι, ξηρούς καρπούς, γάλα και άλλα. Αυτές οι αλλεργίες κοστίζουν περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε υγειονομική περίθαλψη. Η ανάγκη για ακριβείς δοκιμές είναι επιτακτική, καθώς οι πάσχοντες από αλλεργίες συχνά βιώνουν ανασφάλεια σχετικά με την τροφή τους.

Οι καταστάσεις που σχετίζονται με το σιτάρι περιλαμβάνουν τη νόσο του celiac και την ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς celiac. Οι ανοσολογικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη γλουτένη προκαλούνται κυρίως από το γλιαδίνη, ένα συστατικό της γλουτένης. Η γλιαδίνη είναι κυρίως αδιάλυτη, γεγονός που διευκολύνει τη δημιουργία ινών και αυξάνει τις πιθανότητες διασταυρούμενης μόλυνσης, καθιστώντας την ανίχνευσή της πιο δύσκολη.

Η διασταυρούμενη μόλυνση και η λανθασμένη σήμανση προϊόντων είναι συχνά φαινόμενα, παρά τις κανονιστικές πολιτικές. Οι ασθενείς με νόσο του celiac συχνά δεν μπορούν να φάνε έξω με ασφάλεια ή έχουν περιορισμένες επιλογές ασφαλών τροφίμων.

Η παραδοσιακή ανίχνευση γλουτένης μέσω μεθόδων όπως η ELISA είναι συνήθως δαπανηρή και περίπλοκη. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη ενός απλού και αξιόπιστου τεστ.

Το νέο σύστημα, γνωστό ως LEO (lateral flow enhanced by optical imaging), συνδυάζει τις ταινίες ροής με την ανάλυση εικόνας μέσω smartphone, ενισχυμένη από τεχνολογία Internet of Things.

Οι ταινίες ροής είναι ευρέως χρησιμοποιούμενες για την ανίχνευση διαφόρων ουσιών σε υγρά δείγματα, αλλά παρέχουν μόνο ποιοτικά αποτελέσματα. Η νέα αυτή δοκιμή συνδυάζει μεθόδους ανίχνευσης, προσφέροντας ποσοτικά αποτελέσματα και αυξημένη ακρίβεια.

Αυτό το φορητό σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία γλιαδίνης σε λιγότερο από τρία λεπτά, αποδεικνύοντας ότι είναι αξιόπιστο και γρήγορο. Οι περιορισμοί ανίχνευσης είναι κάτω από το όριο των 20 ppm που έχει ορίσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι δοκιμές του LEO συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις παραδοσιακές μεθόδους ELISA, αλλά απαιτούν λιγότερο από τρία λεπτά σε σύγκριση με τις τρεις ώρες που απαιτούνται για την ELISA.

Αυτό το νέο σύστημα ανίχνευσης γλουτένης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις τροφές και τις αλλεργίες μας, προσφέροντας γρήγορες και αξιόπιστες λύσεις για όσους χρειάζονται προστασία από τη γλουτένη.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr