Αλλαγές στο μενού νοσοκομείων για υγεία και κλίμα

Αλλαγές στο μενού νοσοκομείων για υγεία και κλίμα

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Philosophical Transactions of the Royal Society of B: Biological Sciences αναδεικνύει τις δυνατότητες που προσφέρει η στρατηγική βελτιστοποίηση του μενού στα νοσοκομεία. Η έρευνα επικεντρώνεται στην επίδραση που μπορεί να έχει η αναδιάρθρωση των επιλογών γευμάτων στους ασθενείς, χωρίς να αλλάξουν οι συνταγές, στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και τις εκπομπές CO2. Η μελέτη χρησιμοποίησε προσομοίωση για να εκτιμήσει αν οι στρατηγικές αλλαγές στο μενού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές και την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Η σημασία της στρατηγικής βελτιστοποίησης του μενού

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς μέσω νομοθεσίας μπορεί να μην είναι μόνιμες, αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να προάγουν υγιεινές και περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως τα νοσοκομεία, οι παραδοσιακές παρεμβάσεις μπορεί να μην είναι πρακτικές, καθώς οι ασθενείς προτιμούν να απολαμβάνουν το φαγητό τους, παρά να ανησυχούν για την αειφορία του.

Αποτελέσματα και προοπτικές

Μια μελέτη στο πλαίσιο του προγράμματος Transforming UK Food Systems (TUKFS) διαπίστωσε ότι η στρατηγική σχεδίαση μενού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά περίπου 31% και της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών κατά 6% σε περιβάλλοντα όπως οι φοιτητικές εστίες. Αυτό υποδηλώνει ότι παρόμοιες βελτιώσεις θα μπορούσαν να επιτευχθούν και σε άλλους τομείς, όπως τα νοσοκομεία.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το 42% των εργαζομένων αναφέρει ότι τρώει σε καντίνες. Οι επιλογές του μενού επηρεάζουν τα διατροφικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα, ανάλογα με τις επιλογές που γίνονται και αυτές που απορρίπτονται. Η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των πιάτων παίζει σημαντικό ρόλο, και με την αλλαγή της αρχιτεκτονικής επιλογών, μπορεί να επηρεαστεί η συχνότητα επιλογής κάθε πιάτου, καθώς και οι στόχοι που σχετίζονται με το αποτύπωμα άνθρακα.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 12 νοσοκομεία του NHS σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, εστιάζοντας στα μενού των καθημερινών γευμάτων. Χρησιμοποιώντας λίστες συστατικών από συνταγές του BBC Good Food και το εργαλείο Klimato, υπολογίστηκαν οι εκπομπές CO2 και η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η βελτιστοποίηση του μενού αποδείχθηκε κατάλληλη για 11 από τα 12 νοσοκομεία, με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr