
Η αναζήτηση μάγειρων στα εστιατόρια είναι επιτακτική
Ο Ηλίας Μαμαλάκης, γνωστός σεφ και γευσιγνώστης, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα εστιατόρια στην αναζήτηση προσωπικού, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην εκπομπή «Καλημέρα Είπαμε;». Αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι μάγειρες και οι σεφ με τους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο επάγγελμα τα τελευταία χρόνια.
Οι προκλήσεις της μαγειρικής επαγγελματικής ζωής
Ο Ηλίας Μαμαλάκης υπογράμμισε ότι πριν από 10-12 χρόνια, το επάγγελμα του μάγειρα είχε μια ιδιαίτερη αίγλη, με τους μισθούς των σεφ να είναι αρκετά υψηλοί. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, με τα εστιατόρια να βρίσκονται σήμερα σε αναζήτηση μάγειρων χωρίς επιτυχία. «Τα εστιατόρια ψάχνουν απεγνωσμένα για μάγειρες και δεν βρίσκουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαπραγματεύσεις και προσδοκίες των νέων μάγειρων
Σύμφωνα με τον Μαμαλάκη, οι νέοι μάγειρες έχουν κάθε δικαίωμα να διαπραγματεύονται τους όρους εργασίας τους. Όταν οι μάγειρες αναζητούν εργασία εκτός Αθηνών, ρωτούν για τις συνθήκες διαβίωσης, όπως το πού θα διαμένουν και τι θα τρώνε. Αυτές οι ερωτήσεις είναι απολύτως λογικές και οι επιχειρηματίες συχνά δεν είναι προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τριβές. «Τα παιδιά βρίσκουν αυτό που τους βολεύει και είναι σωστό να το αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.
Ο γνωστός σεφ τόνισε επίσης ότι η μαγειρική δεν είναι απλώς μια δουλειά όπως οποιαδήποτε άλλη. «Ο μάγειρας δεν μπορεί να αφήσει τίποτα στη μέση», εξήγησε. Πρέπει να ολοκληρώσει τη δουλειά του, να καθαρίσει και να προετοιμαστεί για την κοινωνία. Παρά τις προκλήσεις, ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι αισιόδοξος για το μέλλον της μαγειρικής, αρκεί οι νέοι να μελετήσουν και να κατανοήσουν την τέχνη της κουζίνας.