Κύπρος: Σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το SAFE για αμυντικούς εξοπλισμούς

Η Κύπρος ενισχύει την άμυνά της με χρηματοδότηση από το SAFE

Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στον κανονισμό SAFE, το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο παρέχει δάνεια στα κράτη μέλη για την προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος αναμένεται να λάβει σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με σκοπό την κάλυψη άμεσων αμυντικών αναγκών και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας.

Διαδικασία και ποσά χρηματοδότησης

Η Κύπρος υπέβαλε εγκαίρως την πρόθεσή της για τη χρήση του μηχανισμού και στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την κατανομή των ποσών. Το συγκεκριμένο μερίδιο που αντιστοιχεί στην Κύπρο ανέρχεται σε €1.181.503.924. Για την Ελλάδα, η Κομισιόν έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 787 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το μέγεθος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα και την ικανότητά της να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την ενίσχυση της άμυνας.

Στρατηγική και προτεραιότητες

Το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, εργάζεται πάνω στη λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα ενταχθούν στο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025. Υπάρχει ήδη μια προκαταρκτική λίστα που θα οριστικοποιηθεί σύντομα, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της Εθνικής Φρουράς και τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα SAFE έχει πενταετή διάρκεια, με μέσο ετήσιο ποσό περίπου €220–230 εκατομμύρια, το οποίο θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε την προτεραιότητα που δίνεται στην ενίσχυση της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και τη δημιουργία συνεργασιών που θα ενισχύσουν την Εθνική Φρουρά και τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς αμυντικές αλυσίδες αξίας. Η Κύπρος έχει ήδη παραλάβει νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από το Ισραήλ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση της Κύπρου επιδιώκει επίσης την προμήθεια εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, είτε δωρεάν είτε σε χαμηλό κόστος, μέσω των προγραμμάτων Excess Defense Articles (EDA) και Foreign Military Sales (FMS). Στο πλαίσιο αυτό, η Λευκωσία έχει απευθυνθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο ζητώντας συγκεκριμένα οπλικά συστήματα από πλεονάζοντα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να ενισχύσει την Εθνική Φρουρά.

Στο επόμενο διάστημα, κλιμάκια της Εθνικής Φρουράς θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ για να αξιολογήσουν τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα. Όσον αφορά την αίτηση της Τουρκίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στις πρόνοιες του προγράμματος και ότι υπάρχει δυνατότητα αποκλεισμού τρίτων χωρών που παραβιάζουν τα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών μελών της ΕΕ.

Τελευταία άρθρα από την Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ONCAMERA

ΕΡΕΥΝΑ ONCAMERA - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr