Η Ελλάδα αποκλείει την ένταξη τρίτων χωρών στο SAFE
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διασφαλίσει ότι δεν θα συμπεριληφθεί σε αμυντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρα που επισήμως απειλεί με πόλεμο κάποιο κράτος μέλος. Αυτό επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην ένταξη οποιουδήποτε τρίτου κράτους στο πρόγραμμα «Safe» κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης τους το βράδυ της Πέμπτης, 11 Σεπτεμβρίου 2025.
Διμερείς συμφωνίες και δικαίωμα αρνησικυρίας
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει επιμείνει ώστε οποιαδήποτε τρίτη χώρα να μπορεί να ενταχθεί στο SAFE μόνο εφόσον ολοκληρώσει πρώτα διμερή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας ότι δεν θα θίγονται τα συμφέροντα των κρατών-μελών. Η επικείμενη συζήτηση αφορά το αν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διμερή συμφωνία με την Ε.Ε. και οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας, τόσο κατά την έναρξη των συζητήσεων όσο και κατά την τελική έγκριση.
Η ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας
Η Ελλάδα, μέσω του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να συμπεριληφθεί σε αμυντικά προγράμματα της Ε.Ε. χώρα που απειλεί με πόλεμο κάποιο κράτος μέλος της Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός SAFE εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία και δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, η Ελλάδα έχει επιμείνει και έχει πετύχει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε τρίτη χώρα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο εφόσον προηγηθεί διμερής συμφωνία με την Ε.Ε. και δεν θίγονται τα συμφέροντα των κρατών-μελών.