Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκάρει πρώην εργαζόμενος – «Πέθαναν 14 ηλικιωμένοι σε μια εβδομάδα – Τους χτυπούσαν»

Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκάρει πρώην εργαζόμενος – «Πέθαναν 14 ηλικιωμένοι σε μια εβδομάδα – Τους χτυπούσαν»

Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκάρει πρώην εργαζόμενος – «Πέθαναν 14 ηλικιωμένοι σε μια εβδομάδα – Τους χτυπούσαν»

||

Αποκαλυπτικά και εξοργιστικά είναι τα όσα περιγράφει ένας πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο των Χανίων, για το οποίο γίνεται έρευνα, μετά από 68 θανάτους ηλικιωμένων μέσα σε 15 μήνες.

Όλοι τους δηλώθηκε ότι βρήκαν το θάνατο από ανακοπή καρδιάς, χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία για το ιστορικό της υγείας τους. Συγγενείς τους ζήτησαν ακόμα και την εκταφή των σορών τους για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε από τον  προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου.

Τους έδεναν στο κρεβάτι, τους έδιναν χάπια

«Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές», είπε ο πρώην εργαζόμενος, λέγοντας ότι τα έχει δει με τα μάτια του.

«Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι, αυτό που έκανα, και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι, επειδή είχαν καταλάβει ότι δεν ήθελα να τους δένω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα περιστατικά θανάτων είπε: «Όταν είχαν πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα, το πολύ, μετά ξαφνικά, μετά από ένα μήνα σχεδόν είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα».

Όπως είπε δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου των τροφίμων. «Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρόφιμος του γηροκομείου απεβίωσε μετά από χτύπημα -Δεν είχαν καλέσει ασθενοφόρο

Για τη γυναίκα της οποίας έγινε εκταφή ο πρώην εργαζόμενος ανέφερε ότι: «Ήταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπο, σα γδούπο ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι, και είδαμε τη γυναίκα ότι είχε πέσει από το κάγκελο διότι προφανώς είχαν ξεχάσει… την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν καλέσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα ενώ είδα τη γυναίκα ότι δεν ήταν καλά. Είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο και ότι χρειάζεται η γυναίκα και δεν ήθελε. Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της, μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της, και η αντίδραση της κυρία Ιουλίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Θέλανε να ‘μαι σαν ένα πιόνι».

«Αφού είχαν πάρει την διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού»

Μια άλλη διάσταση στη υπόθεση του γηροκομείο δίνει συγγενής τρόφιμου, λέγοντας ότι «είχαν πάρει τη διαθήκη της και μετά την άφησαν στο έλεος του Θεού».

«Προσυπογράφω ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της διαθήκη, η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια», δηλώνει στον ΣΚΑΙ.

«Η δυσοσμία από την κεντρική είσοδο με του έμπαινες ήταν τραγική. Οι άνθρωποι ήταν όλοι με ελάχιστα κιλά. Είχαμε την εντύπωση ότι είχαν ασιτία. Όταν τάιζα την εξαδέλφη μου, έπαιρνα τρία ρυζόγαλα, τρία γιαούρτια, τα έτρωγε με απίστευτη πείνα, λες και είχε να ταϊστεί καιρό», περιγράφει, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Όπως αποκαλύπτει, «δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα ότι γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα, απειλήθηκα ότι δεν θα μου επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο γι΄ αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν και τα νύχια τους και μου είπαν “θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη”. Έφυγε και πρέπει να ήταν στο φέρετρο της γύρω στα 10 κιλά».

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς. «Πάντα το ίδιο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει την διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού».

Αρνούνται τα πάντα από το γηροκομείο

Ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας Ιωάννης Σφακιωτάκης δηλώνει στον ΣΚΑΪ πως δεν ευσταθεί καμία καταγγελία.

«Ούτε καν μού αναφέρουν εμένα για τους θανάτους (…) 68 θανάτους. Μπορεί να είναι 168. Αυτό τι λέει; Στην Ελλάδα έχουν πεθάνει 10.000 άνθρωποι. Το θέμα είναι έχουν πεθάνει από κακουργηματικές πράξεις; Απ’ ό,τι μας λένε εδώ πέρα από μια εγκληματική οργάνωση κι από πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιωτάκης.

«Οι ημερομηνίες που ερευνώνται είναι από το 2020 μέχρι σήμερα, είχαμε 24 ληξιαρχικές πράξεις, γνωρίζουμε ότι είναι περισσότεροι οι θάνατοι, καθότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν είχαν δηλωθεί στο ληξιαρχείο Χανίων» τόνισε από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζηράκης.

Τόσο ο δικηγόρος όσο και η ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά Χρυσή Λιονάκη δηλώνουν ότι δεν έχει αποδειχθεί καμιά από τις αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για σκευωρία και εκβιασμό εις βάρος της επιχείρησης.

«Είναι 3 πρώην εργαζόμενοι και μια δικηγόρος αναμεμειγμένοι σ αυτή την υπόθεση. Αυτοί έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση , όχι εγώ. Ήρθε η ασφάλεια ξημερώματα, μπήκε εδώ μέσα και ήταν όλα στην εντέλεια. Παρουσία, εισαγγελέα, ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, ξεγυμνώσανε τους ηλικιωμένους, δεν βρήκαν τίποτα. Αν εγώ κακοποιούσα όπως λένε δεν θα είχαν σημάδια οι άνθρωποι επάνω τους, πώς τα καμουφλάρεις αυτά;» δήλωσε η Χρυσή Λιονάκη.

Ερωτηθείς για τα περιστατικά θανάτων είπε: «Όταν είχαν πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα, το πολύ, μετά ξαφνικά, μετά από ένα μήνα σχεδόν είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα». Όπως είπε δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου των τροφίμων. «Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τρόφιμος του γηροκομείου απεβίωσε μετά από χτύπημα -Δεν είχαν καλέσει ασθενοφόρο Για τη γυναίκα της οποίας έγινε εκταφή ο πρώην εργαζόμενος ανέφερε ότι: «Ήταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπο, σα γδούπο ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι, και είδαμε τη γυναίκα ότι είχε πέσει από το κάγκελο διότι προφανώς είχαν ξεχάσει… την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν καλέσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα ενώ είδα τη γυναίκα ότι δεν ήταν καλά. Είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο και ότι χρειάζεται η γυναίκα και δεν ήθελε.

Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της, μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της, και η αντίδραση της κυρία Ιουλίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Θέλανε να ‘μαι σαν ένα πιόνι». «Αφού είχαν πάρει την διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού» Μια άλλη διάσταση στη υπόθεση του γηροκομείο δίνει συγγενής τρόφιμου, λέγοντας ότι «είχαν πάρει τη διαθήκη της και μετά την άφησαν στο έλεος του Θεού». «Προσυπογράφω ήταν κολαστήριο. Ήταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της διαθήκη, η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια», δηλώνει στον ΣΚΑΙ. «Η δυσοσμία από την κεντρική είσοδο με του έμπαινες ήταν τραγική. Οι άνθρωποι ήταν όλοι με ελάχιστα κιλά. Είχαμε την εντύπωση ότι είχαν ασιτία. Όταν τάιζα την εξαδέλφη μου, έπαιρνα τρία ρυζόγαλα, τρία γιαούρτια, τα έτρωγε με απίστευτη πείνα, λες και είχε να ταϊστεί καιρό», περιγράφει, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Όπως αποκαλύπτει, «δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα ότι γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα, απειλήθηκα ότι δεν θα μου επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο γι΄ αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν και τα νύχια τους και μου είπαν “θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη”. Έφυγε και πρέπει να ήταν στο φέρετρο της γύρω στα 10 κιλά». Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς. «Πάντα το ίδιο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει την διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού». Αρνούνται τα πάντα από το γηροκομείο Ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας Ιωάννης Σφακιωτάκης δηλώνει στον ΣΚΑΪ πως δεν ευσταθεί καμία καταγγελία

«Ούτε καν μού αναφέρουν εμένα για τους θανάτους (…) 68 θανάτους. Μπορεί να είναι 168. Αυτό τι λέει; Στην Ελλάδα έχουν πεθάνει 10.000 άνθρωποι. Το θέμα είναι έχουν πεθάνει από κακουργηματικές πράξεις; Απ’ ό,τι μας λένε εδώ πέρα από μια εγκληματική οργάνωση κι από πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιωτάκης. «Οι ημερομηνίες που ερευνώνται είναι από το 2020 μέχρι σήμερα, είχαμε 24 ληξιαρχικές πράξεις, γνωρίζουμε ότι είναι περισσότεροι οι θάνατοι, καθότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν είχαν δηλωθεί στο ληξιαρχείο Χανίων» τόνισε από πλευράς του ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζηράκης.

Τόσο ο δικηγόρος όσο και η ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά Χρυσή Λιονάκη δηλώνουν ότι δεν έχει αποδειχθεί καμιά από τις αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για σκευωρία και εκβιασμό εις βάρος της επιχείρησης. «Είναι 3 πρώην εργαζόμενοι και μια δικηγόρος αναμεμειγμένοι σ αυτή την υπόθεση. Αυτοί έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση , όχι εγώ. Ήρθε η ασφάλεια ξημερώματα, μπήκε εδώ μέσα και ήταν όλα στην εντέλεια. Παρουσία, εισαγγελέα, ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, ξεγυμνώσανε τους ηλικιωμένους, δεν βρήκαν τίποτα. Αν εγώ κακοποιούσα όπως λένε δεν θα είχαν σημάδια οι άνθρωποι επάνω τους, πώς τα καμουφλάρεις αυτά;» δήλωσε η Χρυσή Λιονάκη.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…