• ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
    • EU Climate Pact
    • Who is Who
    • ΓΕΓΟΝΟΤΑ OnCamera
    • Εν Αρχή ην ο Λόγος
    • Creative Projects
    • Ρεπορτάζ – Επικαιρότητα
    • Πρόσωπα & Γεγονότα
    • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
    • Μιλάμε…ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΑΖ
    • Αντικριστά
    • Παράγοντες
    • Μικροσκόπιο
    • Μυστικά του επιχειρείν
    • Πριν… μιλήσει η Κάλπη!
    • Φίλοι των ζώων
    • Άλλες Εκπομπές
  • Projects VR360
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
oncamera logo
Home»_FEATURED»Αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Μαρινάκης: “Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος”
_FEATURED

Αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Μαρινάκης: “Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος”

By ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Χ)21/07/2025Updated:21/07/2025No Comments
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
image 23 Αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Μαρινάκης: "Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος"
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η Ελληνική κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα μετά την τουρκική αντίδραση για τα δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι οι τουρκικές αναφορές σε “κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες” είναι ανεδαφικές και τονίζει πως η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τα εθνικά θαλάσσια πάρκα καθιερώνονται με αποκλειστικά περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι σαφές και κατοχυρωμένο από διεθνείς συμβάσεις.

Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο με την Τουρκία, με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, βάσει του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, καθιστά σαφές πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

image 24 Αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Μαρινάκης: "Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος"
Αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Μαρινάκης: "Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος" 2

Από την πλευρά της, η Τουρκία αντέδρασε με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος. Ανέφερε ότι τέτοιες κινήσεις δεν θα έχουν νομική ισχύ, λόγω των εκκρεμοτήτων που θεωρεί πως υπάρχουν στο Αιγαίο, και προανήγγειλε την ανακοίνωση αντίστοιχων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.

Η Άγκυρα επισημαίνει ότι επιθυμεί την επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, παραπέμποντας στη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023.

Από την ελληνική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως δεν υπάρχει θέμα “γκρίζων ζωνών”, ούτε πρόκειται να ανοίξει τέτοια συζήτηση. Όπως τόνισε, οι αποφάσεις για τα θαλάσσια πάρκα βασίζονται σε περιβαλλοντικά κριτήρια και η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο.

«Η Τουρκία θα ανακοινώσει επίσης τα έργα της που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Και καταλήγει λέγοντας:

«Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη επιθυμούν να διατηρήσουν στις σχέσεις τους με την Ελλάδα».

Μαρινάκης: Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος

Με αιχμηρό τρόπο είχε απαντήσει στην Άγκυρα νωρίτερα τη Δευτέρα (21/7) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως η Αθήνα δεν θα μπει σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος.

«Αυτή η ανακοίνωση, που έβγαλε η Τουρκία, είναι απάντηση σε όσους μιλούν για ενδοτική πολιτική. Μπορεί να θεωρεί ό,τι θέλει η Τουρκία περί γκριζαρίσματος, δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι απόφαση που βασίζεται σε περιβαλλοντικά κριτήρια. Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος. Οι εκτάσεις αυτές ήταν οι πιο σημαντικές για εμάς και θα συνεχίσουμε την πολιτική μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

θαλασσια παρκα ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΞ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Χ)

Related Posts

FAMELLOS Φάμελλος: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε εργαλείο διαφθοράς – Το κόστος για τον αγροτικό τομέα μπορεί να υπερβαίνει το δισεκατομμύριο»

Φάμελλος: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε εργαλείο διαφθοράς – Το κόστος για τον αγροτικό τομέα μπορεί να υπερβαίνει το δισεκατομμύριο»

21/07/2025
Παύλος Μαρινάκης

Παύλος Μαρινάκης: «Οφείλουμε να κλείσουμε την πληγή του ΟΠΕΚΕΠΕ και να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα»

20/07/2025
image 22 ΟΠΕΚΕΠΕ : Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ : Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις

20/07/2025

Comments are closed.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Παύλο Μαρινάκη, στο WebTV OnCamera.gr, με τη δημοσιογράφο Εβίτα Χρυσολούρη.

📺 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μια συνέντευξη που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μιλά για επικοινωνία και πολιτική, για τις αξίες που τον καθοδηγούν, για τη σχέση πολίτη – εξουσίας – νόμου, για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το αν ο πολιτικός σήμερα μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητος ή είναι απλώς ένα προϊόν επικοινωνίας.

🔍 Ποιος είναι πίσω από τον θεσμικό ρόλο;
💬 Πόσο χώρο έχει η προσωπικότητα στην πολιτική;
🤖 Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην εικόνα της εξουσίας;

Μια συζήτηση με βάθος, ειλικρίνεια και ουσία. Μην τη χάσετε!
Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. - Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. 
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Γεωργόπουλος μιλάει στο OnCamera.gr στην εκπομπή Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη για τις σημαντικότερες προκλήσεις που απασχολούν την πόλη. την βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο και τις στρατηγικές για την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Τα τρία ζητήματα που έχουν προτεραιότητα στην πόλη, όπως είπε, είναι η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε επίσης τη θέση της δημοτικής αρχής για την όδευση των πετρελαϊκών αγωγών μέσα από τον οικιστικό ιστό και τις βιομηχανικές ζώνες της πόλης, επισημαίνοντας την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων. Ταυτόχρονα , αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του λιμανιού και στη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η συζήτηση κάλυψε και το μέλλον της πόλης, με έμφαση στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η βιωσιμότητα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του τίτλου "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη  Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη. - Η Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη φιλοξενεί στο OnCamera.gr τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κλεάνθη Βαρελά, έναν άνθρωπο με σημαντική πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τη Δυτική Αττική. 
Συζητήσαμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές , την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια της περιοχής.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη.

Περισσότερα βίντεο

ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΠΟΜΠΩΝ

  • Μιλάμε Χωρίς Μοντάζ
  • Who is Who
  • Creative Projects
  • Πριν μιλήσει η Κάλπη
  • Παράγοντες
  • Μικροσκόπιο
  • Αντικριστά
  • Μυστικά του Επιχειρείν
  • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
  • Ρεπορτάζ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ερευνα - Αν.Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Ελλάδα
Facebook Youtube

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σχετικά με το κάναλι
  • OnCamera promo kit
  • Τηλ. κέντρο 210 8056324
  • Γενικό email info@oncamera.gr
  • Θέματα ύλης press@oncamera.gr
  • Δ/νση Στούντιο: Λ.Μαραθώνος 77, Πικέρμι, 19009

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

© 2024 – OnCamera.gr SA – Designed by AVMap GIS SA