Η ακριβής ημερομηνία της κηδείας του ποντίφικα αναμένεται να αποφασιστεί από την ολομέλεια των καρδιναλίων με το ανώτατο όριο για την τέλεσή της, σύμφωνα με το τελετουργικό,να είναι εννέα ημέρες μετά τον θάνατό του.
Το Κονκλάβιο των καρδιναλίων, που είναι αρμόδιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα, συνήθως συνέρχεται εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του Πάπα και έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αυτό, οι καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών. Στην φάση αυτή είναι 136 και σε ποσοστό 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο. Όλες οι σχετικές ψηφοφορίες είναι μυστικές και για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων.
Κατά παράδοση το Κονκλάβιο, δηλαδή η συνέλευση των καρδιναλίων συγκαλείται 15 έως 20 ημέρες μετά το θάνατο του Ποντίφικα, διάστημα που περιλαμβάνει μια περίοδο δεκαπενθήμερου πένθους κι επιτρέπει σε καρδιναλίους από όλο τον κόσμο να φτάσουν στη Ρώμη.
Το κονκλάβιο συνεδριάζει στην Καπέλα Σιστίνα. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών. Η ψηφοφορία είναι μυστική και για την εκλογή του νέου Πάπα απαιτείται πλειοψηφία 2/3+ 1 ψήφος. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιείται μία ψηφοφορία κι εν συνεχεία δύο ψηφοφορίες ημερησίως μέχρι να αναδειχθεί ο νέος θρησκευτικός ηγέτης. Εάν δεν έχει εκλεγεί Πάπας έπειτα από 13 ημέρες, τότε πραγματοποιείται νέα ψηφοφορία μεταξύ των δύο υποψηφίων που προηγούνται σε ψήφους. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων παραμένει ως προϋπόθεση.
Περιμένοντας τον λευκό καπνό
Οι πιστοί και ο κόσμος παρακολουθούν την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα περιμένοντας το λευκό καπνό που σηματοδοτεί την εκλογή νέου Ποντίφικα. Ο αρχαιότερος εκ των καρδιναλίων βγαίνει στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να ανακοινώσει στο πλήθος το περίφημο «HABEMUS PAPAM”, (έχουμε Πάπα), όπως περιγράφει και το γράφημα που ακολουθεί, από το πρακτορείο AFP.
Παγκόσμια συγκίνηση
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ηγείται της μακράς λίστας των συλλυπητηρίων από την διεθνή κοινότητα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι χάθηκε ένας σπουδαίος άνθρωπος και έναν μεγάλος ποιμένας, αλλά τα διδάγματά του και η κληρονομιά του δεν θα χαθούν.»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι «στεκόταν στο πλευρό των πιο ευάλωτων και αδύναμων, με βαθιά ταπεινότητα και μια προφανή αίσθηση συμπόνοιας – ιδιαιτέρως σημαντικό αυτούς τους καιρούς του πολέμου και της βαναυσότητας.»

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: « Αναπαύσου εν ειρήνη Πάπα Φραγκίσκε.
Είθε ο Θεός να ευλογεί εκείνον και όσους τον αγαπούσαν!».
Ως πνευματικό και θρησκευτικό ηγέτη που υπηρέτησε στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με ταπεινότητα υπέρ των αδύναμων, των φτωχών και των περιθωριοποιημένων, αναδεικνύει τον αποθανόντα Πάπα Φραγκίσκο η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Για παράδειγμα απλότητας και καλοσύνης μιλά ο Κωνσταντίνος Τασούλας: «Φιλάνθρωπος, μεταρρυθμιστής, λάτρης και υπερασπιστής της αληθείας, ο Πάπας Φραγκίσκος επηρέασε εις βάθος τις συνειδήσεις. Το παράδειγμά του θα εξακολουθήσει να εμπνέει και να καθοδηγεί στις δύσκολες στιγμές που διάγει σήμερα η ανθρωπότητα».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει τις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης, στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών προς την οποία εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού.
Σε χαρισματική προσωπικότητα αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ: «Ταύτισε την παποσύνη του με την υπεράσπιση των πιο αδύναμων και με τον λόγο του έθιξε σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στους φτωχότερους λαούς της υφηλίου, η ανισότητα του πλούτου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοινώθηκε.
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος έδρασε υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την επιλογή του να γίνει η φωνή των κατατρεγμένων: «Με το έργο και τη διακονία του, ανέδειξε έμπρακτα την ανάγκη για ειρήνη, αλληλεγγύη και διαθρησκευτικό διάλογο, ακόμη και όταν χρειάστηκε να πάει κόντρα στις αποφάσεις των ισχυρών».
«Ήταν ακέραιος, ταπεινός, αλλά και ένας τολμηρός εκκλησιαστικός ηγέτης που προώθησε αλλαγές και αφιερώθηκε στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου θρηνεί η κοινότητα των καθολικών στην Ελλάδα.