Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται έτοιμες να προτείνουν στην Ουκρανία μια διμερή συμφωνία ασφαλείας, συνδυασμένη με τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Ανασυγκρότησης, το οποίο θα διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, το οποίο επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2025, η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών του ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει μέχρι να ανακάμψει το ουκρανικό ΑΕΠ στα προπολεμικά επίπεδα.
Το ταμείο θα επενδύει σε στρατηγικούς τομείς, όπως τα ορυκτά, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι υποδομές και οι λιμένες. Η Ουκρανία θα συνεισφέρει αρχικά το 50% των κεφαλαίων, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί στο 66% εάν ανακτήσει εδάφη από τη Ρωσία.
Η συνεισφορά αυτή θα συνεχιστεί έως ότου συγκεντρωθούν 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση θα υποχρεούται να προσθέσει στο ταμείο ποσό διπλάσιο από αυτό που θα προσφέρει η Ουάσινγκτον μετά την έναρξη της συμφωνίας.
Η αποκάλυψη του σχεδίου έρχεται σε μια περίοδο εντατικών διπλωματικών διεργασιών για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη ετοιμάζει τη δική της αντιπρόταση, με στόχο να εξασφαλίσει ρόλο στη διαχείριση των ουκρανικών σπάνιων γαιών και μεταλλευμάτων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στηρίζουν ανοιχτά τον Ζελένσκι, ειδικά μετά τα αιχμηρά σχόλια του Τραμπ που τον χαρακτήρισε «δικτάτορα».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη επισκεφθεί την Ουάσινγκτον πιέζοντας για ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει το ίδιο τις επόμενες ημέρες.
Το διπλωματικό σκηνικό παραμένει ρευστό, με τις διαπραγματεύσεις να κλιμακώνονται και τα γεωπολιτικά συμφέροντα να συγκρούονται για τον έλεγχο των πλούσιων ουκρανικών πόρων.