Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 5,5 ετών που συνέβαλαν στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, φτάνοντας το 4,6% και πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου στο Mega, τόνισε ότι η Ελλάδα κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της οικονομικής κρίσης.
Από τα 93 δισ. στα 67 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το 2019 το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων ανερχόταν στα 93 δισ. ευρώ, ενώ πλέον έχουν περιοριστεί στα 67 δισ. ευρώ. Από το 2023 και μετά, η κυβέρνηση έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Μεταξύ αυτών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός έγινε υποχρεωτικός για τους ευάλωτους δανειολήπτες, θεσπίστηκαν πρόσθετες μειώσεις οφειλών και καθορίστηκε νέο επιτόκιο. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ρυθμισμένων δανείων μέσω του εξωδικαστικού αυξήθηκε κατά 81%. Συγκεκριμένα, 10 δισ. ευρώ δανείων εντάχθηκαν στον μηχανισμό, ενώ 30.000 οφειλέτες έχουν ήδη ωφεληθεί από τις ρυθμίσεις.
Νέα μέτρα για περισσότερους δανειολήπτες
Οι νέες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, διευρύνοντας την προστασία των οφειλετών. Μεταξύ των αλλαγών, περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μπορούν περισσότεροι δανειολήπτες να ενταχθούν στον μηχανισμό ρύθμισης των χρεών τους.
Επιπλέον, πριν από οποιονδήποτε πλειστηριασμό, ο δανειστής θα είναι υποχρεωμένος να προτείνει μια ρύθμιση στον οφειλέτη, δίνοντάς του μια τελευταία ευκαιρία αποπληρωμής πριν την εκποίηση της περιουσίας του.
«Οι πλειστηριασμοί δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για τους δανειστές», ανέφερε ο υπουργός, εξηγώντας πως για τον λόγο αυτό έχουν γίνει χιλιάδες διμερείς ρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, το ιδιωτικό χρέος μειώθηκε από 92 δισ. ευρώ το 2019 στα 67 δισ. ευρώ σήμερα.
Υποχρέωση ενημέρωσης από τα funds
Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις καταγγελίες που αφορούν την άρνηση των funds να έρθουν σε συνεννόηση με τους οφειλέτες. Υπενθύμισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2023 ισχύει νέος νόμος, ο οποίος επιβάλλει στις εταιρείες διαχείρισης δανείων να ενημερώνουν συνεχώς τους δανειολήπτες για τις επιλογές τους. Όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται, θα υπόκεινται σε κυρώσεις.
Το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο
Όσον αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ο υπουργός χαρακτήρισε το θέμα ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν λάβει μέτρα.
Στην Ελλάδα, ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι πρόκειται για ρίσκο που ανέλαβαν οι δανειολήπτες, απορρίπτοντας προσφυγές κατά των τραπεζών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αναζητά λύση βασισμένη σε ευρωπαϊκά προηγούμενα και σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Ο υπουργός τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να διαμορφωθεί μια δίκαιη και ρεαλιστική πρόταση που θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες.
«Για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή συζήτηση για την παροχή μιας μορφής ανακούφισης στους δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια λύση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.