Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι στις Ελληνικές θάλασσες.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι στις Ελληνικές θάλασσες.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι στις Ελληνικές θάλασσες.

Φέτος το καλοκαίρι καταγράφηκε εξαιρετικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών , σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από το 1982 και μετά δείχνει ότι το καλοκαίρι του 2024 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού Πελάγους. Η έρευνα εντόπισε ότι η θερμοκρασία επηρεάζει όχι μόνο την επιφάνεια των θαλασσών αλλά και τα μεγαλύτερα βάθη, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Η μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν περιορίζεται μόνο στα επιφανειακά στρώματα των θαλασσών, αλλά εκτείνεται και σε βάθη έως 50 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, κάτι που υποδεικνύει μια βαθιά θέρμανση των θαλάσσιων υδάτων. Ερευνητές όπως ο Βασίλης Κολοβογιάννης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επισημαίνουν ότι αυτό το φαινόμενο έχει συνέπειες στους φυσικούς μηχανισμούς ψύξης, όπως η εισροή ψυχρών υδάτων από τη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι είχαν σημαντική μείωση. Επίσης, η παράκτια ανάδυση ψυχρότερων υδάτων παρατηρήθηκε να έχει μειωθεί, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης είναι η διάρκεια των θαλάσσιων καυσώνων που παρατηρήθηκαν το φετινό καλοκαίρι. Οι καύσωνες αυτοί, οι οποίοι επηρεάζουν το Βόρειο Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος, διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο και είναι πιο έντονοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τονίζει ότι η θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού αυξάνεται συνεχώς, με την αύξηση να ξεπερνά τα 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ φέτος η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η επίδραση αυτής της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας είναι αισθητή και στην παραγωγή θαλάσσιων οργανισμών, όπως τα μύδια στον Θερμαϊκό Κόλπο. Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί θερμικό σοκ στις υδατοκαλλιέργειες, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη φετινή παραγωγή και μειώσεις στην παραγωγική ικανότητα για το επόμενο έτος. Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει επίσης τη χημική σύνθεση των θαλασσών, όπως τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλώντας προβλήματα στους βιολογικούς παράγοντες των οικοσυστημάτων.

Η μελέτη αναφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών συνδέεται επίσης με την ενίσχυση των μετεωρολογικών φαινομένων. Όπως εξηγεί ο κ. Ανδρουλιδάκης, τα θερμά νερά τροφοδοτούν συστήματα που είναι παρόμοια με τροπικούς κυκλώνες, προκαλώντας πιο έντονα φαινόμενα όπως πλημμύρες και καταιγίδες. Αυτά τα φαινόμενα, τα οποία τείνουν να γίνονται όλο και πιο συχνά, επηρεάζουν τη Μεσόγειο και συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες των θαλασσών.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της μελέτης είναι η ανάγκη για συνεχιζόμενη παρακολούθηση της θερμοκρασίας των θαλασσών. Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης επισημαίνει ότι το δίκτυο παρακολούθησης είναι περιορισμένο και η χώρα χρειάζεται περισσότερους σταθμούς μέτρησης, καθώς μόνο λίγοι είναι ενεργοί σήμερα. Η παρακολούθηση αυτή είναι κρίσιμη για την κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα θαλάσσια οικοσυστήματα και για την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Σε διαδικτυακή του ανάρτηση ο τ. δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, επικεφαλής της παράταξης ”Σύγχρονη Πολιτεία – Συνεργασία ενεργών πολιτών” επισημαίνει Για επίσκεψη σε ένα αγαπητό φίλο στη Διώνη και γέμισε χαρά…

Το 1ο ΓΕΛ Σπάτων νοιάζεται για τα αδέσποτα ζώα. Σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προσκαλούν τους δημότες και όχι μόνο, στη Μέρα Υιοθεσίας,…

Το τρίτο έγκλημα” στην Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης: Τετάρτη 27/11 20:30 απο τον βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες Χιροκάζου Κόρε-Εντα. Δικαστικό δράμα με τον τρόπο του Χιροκάζου Κόρε-Εντα, φετινού…