Κατατέθηκε στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025, από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με όλες τις συνοδευτικές εκθέσεις. Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2025 τη συνέχιση της δημοσιονομικής σύνεσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη. Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ψηφοφορία που θα γίνει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.
Ο προϋπολογισμός για το 2025 περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι και την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Απρίλιο του 2025. Παρά τις μειώσεις φόρων, τα φορολογικά έσοδα αναμένονται αυξημένα κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2024, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ το 2025.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2025, με έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται πάνω από 2% και το 2024 και το 2025. Το δημοσιονομικό πλαίσιο επιτρέπει την ενίσχυση των επενδύσεων, των εξαγωγών και τη μείωση της ανεργίας. Οι δαπάνες για την Υγεία και την Άμυνα θα αυξηθούν σημαντικά το 2025, με τις δαπάνες για την Υγεία να αυξάνονται κατά 74% σε σχέση με το 2019 και τις δαπάνες για την Άμυνα κατά 73%. Επίσης, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος θα αυξηθούν, αντανακλώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προστασία του φυσικού πλούτου και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη και απαντά στις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Η Ελλάδα, όπως υποστήριξε, θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα σημειώσει τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης του δημόσιου χρέους στην ΕΕ. Ο ίδιος δήλωσε πως η μείωση των φόρων συνοδεύεται από περισσότερα έσοδα λόγω της ανάπτυξης και της αποτελεσματικότερης φορολογικής πολιτικής.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι το 2025 βρίσκει την Ελλάδα σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με το 2019 και το 2020, με τη χώρα να έχει πλέον επενδυτική βαθμίδα και να εμφανίζει υγιή δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα έχει αυξηθεί κατά 62 δισ. ευρώ ή 34% από το 2019, ενώ η ανεργία αναμένεται να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα.
Η συνολική αύξηση των πρωτογενών δαπανών το 2025 υπολογίζεται σε 3,6%, με στόχο να φτάσουν το 3,7% στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από το 163,9% του ΑΕΠ το 2023, σε 154% το 2024 και σε 147,5% το 2025.
Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις εξωτερικές προκλήσεις, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται δυνατή και ανθεκτική, με στόχο η χώρα να συνεχίσει την θετική πορεία και να βελτιώσει το πραγματικό εισόδημα των πολιτών. Ο προϋπολογισμός του 2025 αντανακλά τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να διατηρήσει την Ελλάδα σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.