Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να προκαλεί πονοκέφαλο στο επιστημονικό μας επιτελείο, το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και ολοένα και περισσότερες περιοχές να μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο», ωστόσο σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κάποιος, αντί για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, σήμερα ανακοινώθηκε η πρώτη άρση των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον φονικό ιό.
Αν και οι νέες διαγνώσεις που έφτασαν τις 11.990 από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου και η κατάσταση των νοσοκομείων δεν επιτρέπουν χαλάρωση μέτρων και άνοιγμα δραστηριοτήτων, η διαχείριση της πανδημίας τίθεται σε νέα βάση με τη χρήση των «βαλβίδων αποσυμπίεσης».
Ήταν ξεκάθαρο τις τελευταίες ημέρες, ότι τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο υπήρχε έντονη ανησυχία για την ψυχολογική κούραση των πολιτών, που είχε ως αποτέλεσμα να μην τηρούνται στο έπακρο τα μέτρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε πως η πιο σωστή κίνηση αυτή τη στιγμή είναι να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίας, ούτως ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολη η τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, για να ελεγχθεί η διασπορά του φονικού ιού στην κοινότητα και να επιτευχθεί ακολούθως η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Βέβαια, με τα κρούσματα να αγγίζουν -και να ξεπερνούν πολλές φορές- τα 3.000 και τους διασωληνωμένους να σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ σχεδόν κάθε μέρα που περνάει είναι εύκολα κατανοητό ότι η χαλάρωση των μέτρων έπρεπε να είναι πολύ προσεκτική. Λίγους μήνες πριν τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που θα σημάνει -εκτός απροόπτου- την αρχή του τέλους της πανδημίας η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και ή κάθε απόφαση πρέπει να είναι καλά μελετημένη.
Όπως αναφέρει το in.gr, αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που εκτός από την μικρή χαλάρωση των μέτρων, η Ελλάδα στρέφεται -αν και αργοπορημένα- στα μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό.
«Δεν πρόκειται για μπρος-πίσω»
Για όλα τα παραπάνω μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Εξηγώντας την απόφαση για άρση των μέτρων τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται ο κ. Σκέρτσος είπε πως «δεν πρόκειται για μπρος-πίσω, αυτό το οποίο πολλοί κατηγορούν, ακόμα και πολίτες θεωρούν ότι πρόκειται για παλινωδίες. Όχι. Πρόκειται για προσαρμογή μέτρων που είναι καινοφανή, μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ για να περιορίσουν την κινητικότητα και τη μεταδοτικότητα του ιού».
«Είναι ο κανόνας η αλλαγή των μέτρων και η ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους. Είναι δύσκολο, μας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά μας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που είναι αόρατος και ύπουλος» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξήγησε πως «νέοι παράγοντες δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο και πιο επιθετικό. Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς γίνεται να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ενώ βρισκόμαστε σε lockdown; Μήπως τα μέτρα δεν δουλεύουν; Μήπως πρέπει να τα αποσύρουμε; Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, υπάρχει η κόπωση όλων μας, δικαιολογημένη κόπωση, υπάρχει μία αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται σε σχέση με το πρώτο lockdown και οδηγεί σε μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε αύξηση των συναθροίσεων σε σπίτια και, δυστυχώς, και σε πορείες διαμαρτυρίας που το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο δίμηνο έχουν αυξηθεί δραματικά. Έχουν πραγματοποιηθεί 632 πορείες διαμαρτυρίας στην επικράτεια, περίπου 12 την ημέρα».
«Όλα αυτά συμβάλουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, για να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε. Τονίζω ότι πρόκειται για ανάσες ελευθερίας που όλοι χρειαζόμαστε, για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση. Άρα, ναι, μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα μας βοηθήσουν όλους να τηρήσουμε καλύτερα τα μέτρα.
»Η αποτελεσματικότητα άλλωστε των μέτρων κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, μεταξύ της αυστηρότητας και της συμμόρφωσης. Όσο περισσότερο σφίγγουμε μία βρύση, τόσο λιγότερο νερό βγαίνει. Έτσι και η συμμόρφωση, βαίνει μειούμενη όταν επιβάλλονται επί μακρόν μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία μας. Όλοι ψάχνουμε διεξόδους για να είμαστε πιο ελεύθεροι. Τα συγκριτικά στοιχεία της κινητικότητας μεταξύ των τριών lockdown άλλωστε είναι ενδεικτικά. Παρότι σήμερα εφαρμόζουμε ένα πιο αυστηρό lockdown από το περσινό του Μαρτίου, βλέπουμε ότι η κινητικότητα είναι σημαντικά πιο αυξημένη, είναι κατά 20% πιο αυξημένη από την περσινή χρονιά».
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Έτσι λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.
Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.
Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.
Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.
Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.
Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.
Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.
Παράλληλα, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν ατομικό rapid test την εβδομάδα από το φαρμακείο της γειτονιάς του με τη χρήση ΑΜΚΑ, η πρωτοποριακή κίνηση της χώρας σύμφωνα με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο, γίνεται από τα τέλη Μαρτίου ένα ακόμη όπλο που θα επιτρέψει τα 10 εκατομμύρια τεστ εβδομαδιαίως και τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας.
Αγώνας δρόμου για κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής
Μέσω Facebook, Instagram και με όποιον άλλον τρόπο μπορούν, γυναίκες και άντρες προσπαθούν να κλείσουν ένα ραντεβού στα κομμωτήρια που ανεβάζουν ρολά.
Ανοίγουν μετά από 40 ημέρες
Κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών είναι τα πρώτα που ανεβάζουν ρολά και η λίστα με τα ραντεβού είναι ήδη γεμάτη.
Κομμωτές και κομμώτριες προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη ημέρα. Στο κομμωτήριο της Μάγδας Κωστέρα φροντίζουν την κάθε λεπτομέρεια για να υποδεχθούν μετά από 40 ημέρες ξανά τους πελάτες τους.
«Όσο πιο γρήγορα, και αύριο να ανοίγαμε, θα ήταν ό,τι καλύτερο, το περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνιά».
Τηλεφωνούν… ήδη για ραντεβού
Τα τηλέφωνα ήδη έχουν πάρει φωτιά και οι λίστες γεμίζουν με ανυπόμονους πελάτες, καθώς θέλουν οπωσδήποτε να κλείσουν ραντεβού για κούρεμα.
«Από χθες με παίρνουν τηλέφωνο για να κλείσουν ραντεβού είναι σε κατάσταση τρέλας».
Για να μεταβεί κάποιος στο κομμωτήριο θα πρέπει να στείλει μήνυμα με τον κωδικό «2» στο 13033, ενώ δε θα υπάρχει χρονικός ή χιλιομετρικός περιορισμός.