Ν. Χαρδαλιάς: «Προτεραιότητά μου να καθαρίσω την Περιφέρεια Αττικής κυριολεκτικά και μεταφορικά»

Ν. Χαρδαλιάς: «Προτεραιότητά μου να καθαρίσω την Περιφέρεια Αττικής κυριολεκτικά και μεταφορικά»

Ν. Χαρδαλιάς: «Προτεραιότητά μου να καθαρίσω την Περιφέρεια Αττικής κυριολεκτικά και μεταφορικά»

Στην εξυγίανση των υπηρεσιών της Περιφέρειας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή που έδωσε στα “Παραπολιτικά” αλλά και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του ρόλου της μητροπολιτικότητας και της αυτοδιοικησης

«Το πάρτι τελείωσε. Για μένα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής στη διαφθορά και την παρανομία, ειδάλλως δεν βρίσκω νόημα στο να ασκώ καθήκοντα περιφερειάρχη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στις ριζικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Διευθύνσεις Υγειονομικού, Μεταφορών και Βιώσιμης Ανάπτυξης, μετά από καταγγελίες πολιτών για κρούσματα διαφθοράς στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων.

Όπως τόνισε, με τις ενέργειες της διοίκησης, που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο «ξήλωμα επίορκων – εσωτερική εναλλαγή προσώπων (rotation) – παραπομπή των υπόπτων στη δικαιοσύνη», αλλά και με την προώθηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσίων προς τους πολίτες, δόθηκε τέλος σε έκνομες πρακτικές που είχαν παγιωθεί επί χρόνια. «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς θα έχει συνέχεια. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Αυτή είναι μόνο η αρχή», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Δέσμευση κατά της Διαφθοράς

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρεται στην ανάγκη για κάθαρση των υπηρεσιών της Περιφέρειας από φαινόμενα διαφθοράς. Δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο ανοχής σε τέτοιες πρακτικές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το πάρτι τελείωσε».

Ριζικές Παρεμβάσεις και Στρατηγική

Ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Υγειονομικού, Μεταφορών και Βιώσιμης Ανάπτυξης, απαντώντας σε καταγγελίες πολιτών για κρούσματα διαφθοράς. Η στρατηγική περιλαμβάνει το «ξήλωμα» επίορκων υπαλλήλων, την εσωτερική εναλλαγή προσώπων και την παραπομπή υπόπτων στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, προχωρά στη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με στόχο να περιοριστούν οι έκνομες πρακτικές.

Προτεραιότητα η Καθαριότητα

Ο Περιφερειάρχης αναφέρει ότι η προτεραιότητά του είναι η καθαριότητα της Περιφέρειας, ειδικά στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Έχουν γίνει ήδη διορθωτικές κινήσεις και προγραμματίζονται συνεργασίες με ευρωπαϊκούς ομολόγους. Χρησιμοποιεί το Παρίσι ως παράδειγμα για την επιτυχία της «πράσινης» διαχείρισης, η οποία υλοποιείται από την Περιφέρεια.

Ανοικτή Εκδήλωση για Μεγάλα Έργα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ανοικτής εκδήλωσης στις 3 Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν στην Αττική έως το 2028. Τα έργα αυτά θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε γειτονιάς, με σαφή χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένους πόρους.

Αντιπλημμυρική Θωράκιση

Επίσης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με σημαντικά έργα, όπως ο νέος αγωγός στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο καθαρισμός τμημάτων του Κηφισού, που δεν έχει γίνει για 30 χρόνια. Υπογραμμίζει ότι η μητροπολιτική διαχείριση είναι η λύση για τέτοια προβλήματα, ώστε να αποφεύγεται η διάχυση ευθυνών.

Αναθεώρηση της Αυτοδιοίκησης

Ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει την ανάγκη για αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων μέσω της νέας «Χάρτας Αυτοδιοίκησης», προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός της κατανομής ευθυνών. Η ενίσχυση των δήμων και των περιφερειών με τους απαραίτητους πόρους είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Μητροπολιτικότητα: Το Νέο Μοντέλο Διαχείρισης

Τέλος, αναφέρεται στην έννοια της Μητροπολιτικότητας ως τον πυρήνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού μοντέλου διαχείρισης. Ο κ. Χαρδαλιάς εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να έχει επιτυχία και στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της διοίκησης να υλοποιήσει τις απαιτούμενες αλλαγές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Στην διάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας συμμετείχε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας…

Η Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά όρισε τους κατωτέρω δημοτικούς συμβούλους ως έμμισθους Αντιδημάρχους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με θητεία έως και την 1.1.2025, και τους μεταβίβασε τις εξής αρμοδιότητες…

Επίσκεψη στην Πεντέλη, στις περιοχές που επλήγησαν, πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου. Η Δήμαρχος ενημέρωσε τον…