Νέα Επικίνδυνη Φάση στη Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Νέα Επικίνδυνη Φάση στη Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Νέα Επικίνδυνη Φάση στη Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου σηματοδοτεί την είσοδο της σύγκρουσης σε μια νέα, πιο επικίνδυνη φάση. Αν και οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν άμεσα ιρανικά αντίποινα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εντάσεις παραμένουν υψηλές.

Στρατιωτική Επιχείρηση και Αντίκτυποι

Για πρώτη φορά, το Ισραήλ παραδέχθηκε δημοσίως ότι διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στην Τεχεράνη. Οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως συστοιχίες αεράμυνας και σταθμούς ραντάρ, αποφεύγοντας ευαίσθητες υποδομές όπως το πρόγραμμα εμπλουτισμού πυρηνικών όπλων. Αυτή η στρατηγική είχε στόχο να περιορίσει τις πιθανότητες κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Η Έλλη Γερανμαγιέ, εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, αναφέρει ότι η Τεχεράνη φαίνεται διατεθειμένη να «καταπιεί» τις επιθέσεις αυτές χωρίς να απαντήσει, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι ιρανικές αρχές επιδιώκουν να προβάλλουν μια αίσθηση κανονικότητας, εν μέσω των επιθέσεων.

Ελεγχόμενη Κλιμάκωση ή Μη Διαχειρίσιμη Σύγκρουση;

Ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, Ισραηλινός εμπειρογνώμονας για το Ιράν, τονίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι επικίνδυνη, αν και η σύγκρουση φαίνεται ελεγχόμενη. Το Ισραήλ, αποφεύγοντας πιο ευαίσθητους στόχους, ίσως έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές επιθέσεις, αναμένοντας τις αμερικανικές εκλογές που πλησιάζουν.

Η απόφαση του Ισραήλ να περιορίσει την εμβέλεια των επιθέσεών του οφείλεται σε πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η αποτυχία των ιρανικών αρχών να αντιδράσουν σφοδρά ενδέχεται να ενθαρρύνει το Ισραήλ για μελλοντικές ενέργειες.

Προβλέψεις και Μέλλον

Αναλυτές φοβούνται ότι η επιτυχής καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν μπορεί να προσφέρει στο Ισραήλ την ευκαιρία για μια πιο τολμηρή στρατηγική μετά τις εκλογές. Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στην πολιτική της Ουάσινγκτον, επηρεάζοντας τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει οδηγήσει τους δύο χώρους σε μια επικίνδυνη πορεία, με πιθανές μη διαχειρίσιμες συγκρούσεις στο μέλλον. Αν και οι επιθέσεις του Ισραήλ φαίνεται να μην προκάλεσαν άμεσες ιρανικές αντιδράσεις, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και η έκβαση της σύγκρουσης αβέβαιη.

Νέα επικίνδυνη πραγματικότητα

Εν κατακλείδι, η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν έχει δημιουργήσει μια νέα, επικίνδυνη πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή. Οι στρατηγικές των δύο πλευρών θα κρίνουν την κατεύθυνση της σύγκρουσης, με την ελπίδα να αποτραπεί μια ευρύτερη κλιμάκωση. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν για το μέλλον, καθώς οι πολιτικές αλλαγές και οι στρατηγικές επιλογές μπορεί να αλλάξουν την παρούσα κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Στην διάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας συμμετείχε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας…

Η Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά όρισε τους κατωτέρω δημοτικούς συμβούλους ως έμμισθους Αντιδημάρχους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με θητεία έως και την 1.1.2025, και τους μεταβίβασε τις εξής αρμοδιότητες…

Επίσκεψη στην Πεντέλη, στις περιοχές που επλήγησαν, πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Νατάσσα Κοσμοπούλου. Η Δήμαρχος ενημέρωσε τον…