Στρατηγική Συσπείρωσης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Αντιμετωπίζει τις Ακροδεξιές Φωνές και το Μεταναστευτικό

Στρατηγική Συσπείρωσης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Αντιμετωπίζει τις Ακροδεξιές Φωνές και το Μεταναστευτικό

Στρατηγική Συσπείρωσης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Αντιμετωπίζει τις Ακροδεξιές Φωνές και το Μεταναστευτικό

Η στρατηγική της σφοδρής πίεσης που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απέναντι στις Ακροδεξιές Φωνές στην Ελλάδα και το Μεταναστευτικό είναι καθοριστική για την πολιτική σκηνή της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός ανέφερε με σαφήνεια τη στάση του απέναντι στους «πατριώτες της φακής», αναδεικνύοντας την υποκρισία αυτών που τον κατηγορούν για «ξεπούλημα» των εθνικών συμφερόντων.

Η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφεται όχι μόνο προς τις ακραίες φωνές που αναδείχθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά και προς πρώην ηγέτες, όπως ο Αντώνης Σαμαράς. Σημειώνοντας τη δραστηριότητα της κυβέρνησής του τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την επέκταση των χωρικών υδάτων, την υπογραφή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και τις στρατιωτικές προμήθειες, όπως τα Rafale και οι Belh@rra. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να καταδείξει ότι οι εθνικές πολιτικές δεν είναι προνόμιο μόνο κάποιων, αλλά αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών.

Η κριτική του Σαμαρά σχετικά με την ανάγκη να αποφεύγονται «νέοι εμπαιγμοί» για την Κύπρο και το Αιγαίο έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις απόψεις του Σαμαρά, αλλά τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία υπήρχαν και επί των ημερών του. Αυτή η αναδρομή στην ιστορία αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης του, υποδεικνύοντας ότι η κριτική για την προσέγγιση Αθήνας-Άγκυρας δεν είναι ακριβώς καινούργια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί μια σταθερή στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο παραμένει επίκαιρο και κρίσιμο. Η Αθήνα φαίνεται ικανοποιημένη που η Ευρώπη αρχίζει να αναγνωρίζει την αλήθεια που διατυμπάνιζε εδώ και χρόνια, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ο Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για αποτελεσματικές και καινοτόμες λύσεις, αναφερόμενος στο μοντέλο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, για δημιουργία κόμβων μεταναστών σε τρίτες χώρες. Η ιδέα αυτή δεν απορρίφθηκε, αντίθετα, χαρακτηρίστηκε «ενδιαφέρουσα», υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε νέες προσεγγίσεις.

Ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας ότι οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών είναι κρίσιμης σημασίας. Ωστόσο, η Αθήνα αναμένει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν προχωρήσει σε επίσημες θέσεις. Αυτή η προσέγγιση δείχνει την προσοχή της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και την επιθυμία της να συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Εν κατακλείδι, η στρατηγική του Μαξίμου είναι διπλή: από τη μία πλευρά, η στήριξη των εθνικών συμφερόντων και η απάντηση σε ακροδεξιές φωνές, και από την άλλη, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς διαλόγους για κρίσιμα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Αυτή η στάση προϋποθέτει ισχυρή αυτοπεποίθηση και έμφαση στην ιστορική μνήμη, διασφαλίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει το παρελθόν ενώ προχωρά σε κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Στην εκδήλωση της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, στις 18:00, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Διονύσου για όλες τις κοινότητες του Δήμου Διονύσου, καθώς…

“6ος Αρσάκειος Δρόμος: Γιορτή Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού με Κοινωνικό Μήνυμα” Αυτή την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, ο Διόνυσος θα ζήσει μια ξεχωριστή γιορτή με τον 6ο «Αρσάκειο Δρόμο», ο οποίος…

https://youtu.be/NDrFisHV10k Ο Δήμαρχος Ιθάκης Δ.Στανίτσας και ο πρεσβευτής και Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Λ.Κεχαγιόγλου στην εκπομπή “EU Climate Ambassadors in Greece”. Συντονίζει ο Δρ. Ανδρέας Βασιλόπουλος,…