Μητσοτάκης για το Μεταναστευτικό: Αναγκαία η Πολιτική Επιστροφών

Μητσοτάκης για το Μεταναστευτικό: Αναγκαία η Πολιτική Επιστροφών

Μητσοτάκης για το Μεταναστευτικό: Αναγκαία η Πολιτική Επιστροφών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού και την ανάγκη για μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και πέντε χρόνια μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση, με στόχο την προστασία των συνόρων και την ορθή διαχείριση των ροών.

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αρχίσει να κατανοούν και να υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια πιο συντονισμένη και αποτελεσματική πολιτική επιστροφών, ειδικά για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας του 2016, τονίζοντας ότι οι επιστροφές πρέπει να περιλαμβάνουν και την Τουρκία, κάτι που είναι θεμελιώδες για την ευρύτερη διαχείριση της μετανάστευσης. Καθώς η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αποτελεσματικότητα της χώρας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν αντανακλάται στην προτεραιότητα που δίνεται από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της Συνόδου, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να επισημάνει την αναγκαιότητα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η οποία συνιστά βασικό πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Επίσης, θα τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία και η αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση έχει αυξημένη εγρήγορση καθώς το ζήτημα των προσφύγων από χώρες όπως ο Λίβανος, όπου διαμένουν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, παραμένει κρίσιμο. Σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή, υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν νέες ροές προσφύγων που θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών επιστροφών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις στο μέλλον. Η συνεργασία με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή των προσφύγων είναι επίσης κρίσιμη, και η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να ενισχύσει αυτές τις διαδικασίες.

Παράλληλα, ο Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη για περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση προς τις χώρες πρώτης υποδοχής. Όπως σημείωσε, οι φιλόδοξοι στόχοι της Ε.Ε. για τη μετανάστευση δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα που είναι διαθέσιμα για την επίτευξή τους.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού παραμένει μείζον θέμα στην ατζέντα της Ε.Ε., και η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συντονισμένης και βιώσιμης πολιτικής που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τη συνεργασία του Υπουργείου, του ΟΑΣΑ και του «Growthfund», του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής,…

Θερμό καλωσόρισμα στο Δημαρχείο Μελισσίων σε εκπαιδευτικούς από Γαλλία, Πορτογαλία και Βουλγαρία επεφύλασσε η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου,στο πλαίσιο του εκπαιδευτρικού προγράμματος ERASMUS . Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν…

Η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» παράρτημα Βριλησσίων διοργανώνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο έπος του 1940. Η εκδήλωση…