Ιδιαίτερα ανθεκτική στους τυφώνες «Χέλεν» και «Μίλτον» στην Φλόριντα μια πράσινη κοινότητα με ηλιακά πάνελ.

Ιδιαίτερα ανθεκτική στους τυφώνες «Χέλεν» και «Μίλτον» στην Φλόριντα μια πράσινη κοινότητα με ηλιακά πάνελ.

Ιδιαίτερα ανθεκτική στους τυφώνες «Χέλεν» και «Μίλτον» στην Φλόριντα μια πράσινη κοινότητα με ηλιακά πάνελ.

Η κοινότητα Χάντερς Πόιντ στη Φλόριντα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών τυφώνων «Χέλεν» και «Μίλτον». Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ στις στέγες των σπιτιών τους, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζονται, γεγονός που τους επιτρέπει να αποθηκεύουν ή να πωλούν το περίσσευμα.

Η κοινότητα διαθέτει σπίτια που είναι σχεδιασμένα για να είναι βιώσιμα και ανθεκτικά στις καταιγίδες. Οι δρόμοι γύρω από τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί ώστε να πλημμυρίζουν, προστατεύοντας τα σπίτια από σοβαρές ζημιές. Οι υποδομές, όπως οι γραμμές ρεύματος και Διαδικτύου, είναι θαμμένες, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης από τους ισχυρούς ανέμους. Τα σπίτια είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, ενώ τα παράθυρα και οι πόρτες τους είναι ενισχυμένα με μόνωση αφρού.

Η ανθεκτικότητα αυτών των σπιτιών αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των τυφώνων, καθώς οι κάτοικοι υπέστησαν ελάχιστες ή καθόλου ζημιές. Παρά την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε εκατομμύρια νοικοκυριά στη Φλόριντα, τα σπίτια του Χάντερς Πόιντ παρέμειναν φωτεινά, χάρη στη ηλιακή ενέργεια.

Ο Γκόμπουτι, ιδρυτής της εταιρείας Pearl Homes που ανέγειρε την κοινότητα, σχεδίασε τα σπίτια για να αντέχουν ακόμα και τυφώνες κατηγορίας 5. Το Χάντερς Πόιντ είναι η πρώτη οικιστική ανάπτυξη στον κόσμο που έχει πιστοποίηση καθαρού μηδενικού επιπέδου LEED, αναγνωρίζοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Τα σπίτια είναι τριώροφα, με γκαράζ στο ισόγειο και χώροι διαβίωσης στον δεύτερο όροφο, ύψους 4,87 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι χαλύβδινοι ιμάντες προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια, ενώ τα ηλιακά πάνελ είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απομακρύνονται από τον άνεμο.

Αν και η κατασκευή τέτοιων σπιτιών είναι ακριβή, με τιμές που κυμαίνονται από 1,4 έως 1,9 εκατομμύρια δολάρια, οι κάτοικοι υπογραμμίζουν τη σημασία της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας, ιδιαίτερα εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

Με περισσότερα σπίτια που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν με αυτόν τον τρόπο, οι κάτοικοι ελπίζουν να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους και να προωθήσουν την βιώσιμη ανάπτυξη.

Και ενώ ο τυφώνας Μίλτον έκοψε το ρεύμα σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης της κομητείας Manatee, όπου βρίσκονται τα σπίτια του Χάντερς Πόιντ. Αυτό δεν ισχύει για τον Φούλφορντ και για τους γείτονές του, καθώς τα φώτα τους δεν έσβησαν ποτέ.

«Όλα γύρω μας βυθίστηκαν στο σκοτάδι γύρω στις πέντε το πρωί και τα φώτα στα δικά μας σπίτια παρέμειναν αναμμένα» είπε στο CNNi ο Μάρσαλ Γκόμπουτι, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας «Pearl Homes» που οικοδόμησε αυτή την κοινότητα.

iliaka panel, hunters point, florida

Τα σπίτια έπρεπε να ανυψωθούν για να πληρούν τους οικοδομικούς κώδικες της Φλόριντα.

Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν κόστος. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της κοινότητας, τα σπίτια πωλούνται από 1,4 έως 1,9 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με άλλα νέα σπίτια στην περιοχή με τιμή που φτάνει τα 600.000 δολάρια.

Ως οικοδόμος που κατασκεύασε ο ίδιος σπίτια ανθεκτικά στους τυφώνες στη Βιρτζίνια, ο Φούλφορντ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από το πώς χτίστηκε το νέο του σπίτι στη Φλόριντα. Το έργο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, με 31 κατοικίες να έχουν ολοκληρωθεί από τις 86 που πρόκειται να αναπτυχθούν.

Εν μέσω κλιματικής αλλαγής, όμως οι κάτοικοι του Χάντερς Πόιντ λένε ότι πρέπει να προετοιμαστούν για όσα ακολουθούν, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερα σπίτια πρέπει να κατασκευαστούν και να σχεδιαστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

ΠΗΓΗ: CNNi

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τη συνεργασία του Υπουργείου, του ΟΑΣΑ και του «Growthfund», του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής,…

Θερμό καλωσόρισμα στο Δημαρχείο Μελισσίων σε εκπαιδευτικούς από Γαλλία, Πορτογαλία και Βουλγαρία επεφύλασσε η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου,στο πλαίσιο του εκπαιδευτρικού προγράμματος ERASMUS . Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν…

Η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» παράρτημα Βριλησσίων διοργανώνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο έπος του 1940. Η εκδήλωση…