ΚΕΔΕ: Συνεχίζονται οι προσυνεδριακές συναντήσεις για το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο

ΚΕΔΕ: Συνεχίζονται οι προσυνεδριακές συναντήσεις για το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο

ΚΕΔΕ: Συνεχίζονται οι προσυνεδριακές συναντήσεις για το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο

Στο Ηράκλειο, οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί από 7 έως 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο. Η σημερινή συζήτηση εστιάστηκε στην αυξανόμενη νεανική εγκληματικότητα και παραβατικότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δράσεων από όλους τους φορείς, κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ προς τους δήμους Μαλεβιζίου και Βιάννου για τις εγκληματικές επιθέσεις κατά της περιουσίας τους. Τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν θα πτοηθούν από αυτές τις επιθέσεις και τα δημοτικά έργα θα προχωρήσουν. Υπογράμμισε επίσης ότι το φετινό Συνέδριο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προκλήσεις που απαιτούν νέες προσεγγίσεις και πολιτικές διεκδικήσεων.

Ο Κυρίζογλου ανέφερε ότι χρειάζεται νέο πλαίσιο θέσεων για να απαντηθεί δημιουργικά στη νέα ατζέντα του υπουργείου Εσωτερικών. Ο στόχος είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τους δήμους, με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων και πόρων. Υπογράμμισε ότι οι δήμοι είναι πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί, αλλά χρειάζονται περισσότερους πόρους για να υπηρετήσουν καλύτερα τους πολίτες.

Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων, επισήμανε ότι παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, οι δήμοι δυσκολεύονται να καλύψουν το λειτουργικό κόστος λόγω αφαίρεσης θεσμοθετημένων πόρων και της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Η ΚΕΔΕ ζήτησε επιπλέον 450 εκατομμύρια ευρώ για το 2024 και αύξηση των ΚΑΠ το 2025, ενώ τόνισε την ανάγκη κατάργησης του ανώτατου πλαφόν στους ΚΑΠ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εγκληματικότητας και Παραβατικότητας των νέων, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ανέφερε την ανησυχητική αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας, με τις υποθέσεις παραβατικότητας ανηλίκων να έχουν αυξηθεί κατά 60% τα τελευταία τρία χρόνια. Οι συλλήψεις ανηλίκων παραβατών φτάνουν σχεδόν τις 9.000 για το 2024, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Στη συνέχεια, ο Καραμαλάκης τόνισε ότι η παραβατικότητα δεν είναι μόνο νομικό ζήτημα αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Η ΚΕΔΕ μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες σε τέσσερις κατευθύνσεις: έρευνα, προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Υπογράμμισε ότι η αληθινή ασφάλεια απαιτεί πρόληψη και κοινωνική επανένταξη.

Στον τομέα της Παιδείας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού, Σπύρος Σταματόπουλος, παρουσίασε προτάσεις για τη χρηματοδότηση σχολικών καθαριστριών και τη λειτουργία σχολείων. Χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση για λειτουργικές ανάγκες και συντήρηση σχολικών κτιρίων, καθώς και αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Επιπλέον, προτάθηκε η αποχαρακτηρισμός κλειστών σχολικών κτιρίων για άλλες χρήσεις.

Στον τομέα του Αθλητισμού, οι προτάσεις περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και αθλητικών χώρων, καθώς και προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας, Παντελής Τσακίρης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας για την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων και στην πρόταση ψηφιοποίησης των δημοτικών πινακοθηκών. Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των Συμβουλίων Νέων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Ηρακλείου και άλλους τοπικούς αξιωματούχους, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Στις 7-10 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Αυτή η ετήσια διοργάνωση, που έχει γίνει θεσμός, συγκέντρωσε εκπροσώπους…

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Π.Α.Μ.Θ ως εταίρος του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας της Αγροδιατροφής, DigiAgriFood και θέλοντας να ενισχύσει τον πυλώνα υπηρεσιών του Έργου της Υποστήριξης στην Εύρεση…

Στο Ηράκλειο, οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί από 7 έως 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο. Η σημερινή συζήτηση εστιάστηκε στην αυξανόμενη νεανική εγκληματικότητα…