ΠΟΕ – ΟΤΑ: Κλείνουν οι δήμοι στις 20 Νοεμβρίου – Συμμετοχή στην 24/ωρη Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Κλείνουν οι δήμοι στις 20 Νοεμβρίου – Συμμετοχή στην 24/ωρη Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Κλείνουν οι δήμοι στις 20 Νοεμβρίου – Συμμετοχή στην 24/ωρη Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) ανακοινώνει την συμμετοχή της στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει για την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με σκοπό την ανάδειξη των αιτημάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δημόσιο Τομέα γενικότερα, με κυρίαρχο αυτό της αύξησης των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους συναδέλφους τους και στους άλλους Τομείς του Δημοσίου, όπως και με τους υπαλλήλους στον Ιδιωτικό Τομέα, διεκδικούμε, «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας» και όχι να είμαστε επαίτες και να ζούμε με τα κουπόνια και τα «voucher» της εξαθλίωσης που προσφέρει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.). Πρέπει εδώ και τώρα να μπει ένα τέλος στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση να σεβαστεί τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο κόμπος έχει φτάσει προ πολλού στο χτένι. Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να ορθώσουν το ανάστημα τους, να αντισταθούν στην φτωχοποίηση και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή, κόντρα στην καταστροφική πολιτική που εδώ και χρόνια εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το κύμα ακρίβειας, που αμείωτο συνεχίζει, σαρώνει τους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια. Η φτώχεια βαθαίνει, η κοινωνία εξαθλιώνεται οικονομικά και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται σε ανησυχητικά πλέον επίπεδα. Με τις συντάξεις να έχουν καταντήσει φιλοδωρήματα δεν υπάρχει πλέον κανένα αποκούμπι.

Η ιδιοκατοίκηση που χτυπήθηκε ανηλεώς και σκόπιμα στα χρόνια των μνημονίων για να κερδοσκοπούν σήμερα οι έχοντες, έχει δημιουργήσει εκρηκτική αύξηση στα ενοίκια. Οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δυσθεώρητα ποσά των ενοικίων, ενώ η απόκτηση κατοικίας είναι πλέον όνειρο απατηλό

Με «όπλο» τη βίζα οι ξένοι αγοράζουν συνεχώς ακίνητα εκτοξεύοντας ακόμη πιο πολύ τις τιμές στην κτηματαγορά. Οι εργαζόμενοι, ειδικότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να βρουν σπίτι, κυρίως, λόγω επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα και αφήνει τους πολίτες έρμαια στις ορέξεις τους. Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων Δομών του Κοινωνικού κράτους και την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε. Σ.Υ.).

Εξυπηρετεί «ημέτερους», πριμοδοτεί το κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης, βάζει στο στόχαστρο θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και φαλκιδεύει κατακτήσεις πολλών χρόνων. Με τους Νόμους εκτρώματα «Χατζηδάκη» (Ν.4808/2021) και «Γεωργιάδη» (Ν.5053/2023) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε την πενθήμερη εργασία, ποινικοποίησε το δικαίωμα στην απεργία και απειλεί με πρόστιμα και ποινικές διώξεις όσους εργαζόμενους ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά όλες οι απεργίες κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Γι’ αυτό η κατάργηση των Νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο γενικότερα, δεκατέσσερα (14) χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35,00-40,00 ευρώ, όταν οι περικοπές στα χρόνια των μνημονίων έφτασαν στο 40%. Αυτόν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία συνέχισε από το βήμα της Δ.Ε.Θ. ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας αυξήσεις της τάξης των 12,00 ευρώ το μήνα καθαρά από 1 Απριλίου 2025.

Η ντροπή δεν μπορεί να περιγράψει την απαξία προς τους εργαζόμενους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στη στέγαση, στα καύσιμα και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για να θησαυρίζουν οι «κολλητοί» και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Πρέπει να αντιδράσουμε και να μπει ένα τέλος στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται η 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024. Η κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση θα διεξαχθεί στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος-Αθήνα. Την ίδια ημέρα και ώρα θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας Συλλαλητήρια και Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας με στόχο να μπει τέλος στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική.

Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

 • Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ του 13ου και 14ου μισθού.

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

• «Ξεπάγωμα» μισθολογικά της διετίας 2016-2017.

• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

• Αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Καμία περικοπή του. Ένταξη νέων κατηγοριών.

• Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα Σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις συγχωνεύσεις Σχολείων και Τμημάτων.

 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21) και του Νόμου Γεωργιάδη (Ν.5053/2023) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των Νόμων που ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση. Επαναφορά του Νόμου 1264/1982.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

• Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Οργανισμών και φορέων.

•Πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες για να σταματήσει η διάλυση και η ερήμωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).

• Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες Συμβάσεις για πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.).

• Γνήσιο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. • Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» που αποτελούν «όχημα συναλλαγής, διαφθοράς και κατασπατάλησης του Δημόσιου χρήματος.

• Κατάργηση της αντεργατικής «διάταξης Βορίδη» για τις υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά τις εργατικές διεκδικήσεις.

• Διασφάλιση της 5νθημερης εβδομαδιαίας εργασίας και επαναφορά του ωραρίου στις 37 ½ ώρες εβδομαδιαίως.

• Τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αναγνώριση της Επαγγελματικής Ασθένειας και του Εργατικού Ατυχήματος στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

• Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Χάρης Δούκας υπέγραψε χθες τη Χάρτα Διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας για τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών που διασφαλίζουν την ισότητα και την ασφάλεια στο…

Το OnCamera.gr φιλοξενεί στην εκπομπή “Πολιτική Πυξίδα”, τον Δήμαρχο Παλλήνης. Ο Χρήστος Αηδόνης, σε μια λαμπρή τελετή που προβλήθηκε σε όλη την οικουμένη, παρέδωσε το Χρυσό κλειδί της πόλης στον…

Άνοιξε σήμερα, Πέμπτη (10/10) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, η πλατφόρμα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για την ανακαίνιση σπιτιών , που θα διατεθούν προς ενοικίαση  σε ευάλωτα…