Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Νέο δάνειο για την εξασφάλιση ρευστότητας

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Νέο δάνειο για την εξασφάλιση ρευστότητας

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Νέο δάνειο για την εξασφάλιση ρευστότητας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Αυγούστου, υπερψηφίστηκε νέο δάνειο για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού, με σκοπό την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων και την εξασφάλιση ρευστότητας. Ωστόσο, ο Συνδυασμός «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ», με επικεφαλής τον κ. Αλεξάνδρου Νομικού, καταψήφισε αυτή την απόφαση για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων διότι όπως αναφέρει δεν είναι προς το συμφέρον του δήμου και των δημοτών. “Ο δήμος -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- έχει να καταβάλει ΤΚΧ δόσεις από το 2020, γεγονός που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας για την κανονική εξυπηρέτηση των δανείων. Ειδικότερα, το ποσό των 1.538.844,99 ευρώ είναι μη δεκτικό αναχρηματοδότησης και πρέπει να καταβληθεί το 2024.

Επιπλέον, η διοίκηση του δήμου δεν έχει ενημερώσει για το ποσό των τόκων που έχει προκύψει από την αναστολή των ΤΚΧ δόσεων, καθώς και για το γιατί δεν έχουν καταβληθεί οι κανονικές δόσεις, αν υπήρχε επάρκεια ρευστότητας. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις λόγω κορονοϊού δεν αφορούν όλους τους δήμους, και η κατάσταση του δικού μας δήμου εγείρει ερωτήματα.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Εκλογών του δημάρχου, οι αναφορές στην οικονομική ευρωστία του δήμου και οι ενθαρρυντικές πληροφορίες για τις επιχορηγήσεις υποδηλώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που αποτυπώνεται στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Είναι αδιανόητο ο δήμαρχος να μην έχει ενημερώσει τους δημότες για την επικείμενη δανειακή σύμβαση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το δημοτικό ταμείο το 2016 είχε 11,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να έχει μόλις 500.000 ευρώ το Δεκέμβριο του 2024. Είναι κρίσιμο να διερευνηθεί πώς εξαφανίστηκαν αυτά τα χρήματα χωρίς ουσιαστικά έργα.

Ακόμη, τα υψηλά επιτόκια που επικρατούν διεθνώς καθιστούν τη νέα δανειακή σύμβαση λιγότερο συμφέρουσα. Ο δήμος θα ζημιωθεί επιπλέον με 82.404,80 ευρώ από τόκους μέχρι το 2034, ενώ το επιτόκιο 4,75% είναι ήδη υψηλό. Πολλά από τα παλαιά δάνεια είναι κοντά στη λήξη τους, και η αναχρηματοδότησή τους φαίνεται αχρείαστη και ασύμφορη.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου, ένα νέο δάνειο θα επιφέρει νέα πάγια έξοδα διαχείρισης και άλλες κρυφές δαπάνες, οι οποίες δεν έχουν αποκαλυφθεί. Επιπλέον, ο δήμος θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει περιοριστική οικονομική πολιτική, υπαγορευμένη από τον δανειοδότη, υπογράφοντας ένα είδος «μνημονίου».

Το νέο δάνειο φαίνεται να εξυπηρετεί την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά επιβαρύνει τη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει το 2028, με τις συνέπειες να πληρώνονται από τους δημότες. Με την αναχρηματοδότηση, τα παλαιά δάνεια θα αποπληρωθούν το 2032, σε ποσά διαχειρίσιμα, σε αντίθεση με την πρόταση του νέου δανείου που μετακυλίει την αποπληρωμή μέχρι το 2034.

Εάν η ρευστότητα του δήμου είναι επαρκής, όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία, τότε δεν υπάρχει λόγος για νέο δάνειο. Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ» με αίσθημα ευθύνης καταψήφισε την πρόταση για νέο ζημιογόνο δάνειο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την οικονομική κατάσταση του δήμου” ανφέρει στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ». https://www.dpapxol.gov.gr/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=3c7dbMKQMDk Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, προσκεκλημένος της Εβίτας Χρυσολούρη στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ της διαδικτυακής τηλεόρασης on camera.gr. Ο κ. Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, του Δήμου που γιορτάζει 100 χρόνια από…

Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη…

Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε Λουνα Παρκ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αναφέρονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 110…