Πυρόπληκτοι: Απελπιστικά αργοί ρυθμοί αποκατάστασης των ζημιών

Πυρόπληκτοι: Απελπιστικά αργοί ρυθμοί αποκατάστασης των ζημιών

Πυρόπληκτοι: Απελπιστικά αργοί ρυθμοί αποκατάστασης των ζημιών

Πυρόπληκτοι αποκατάσταση

29 ημέρες μετρούν οι πυρόπληκτοι από την καταστροφή της 11ης Αυγούστου στην Αττική. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καταμέτρησε 154 κατοικίες και επιχειρήσεις ως «κόκκινες» που οφείλουν δηλαδή να κατεδαφιστούν ή «κίτρινες», στις οποίες μπορούν να γίνουν επισκευές για να καταστούν και πάλι λειτουργικές.

Για την εκταμίευση της πρώτης αρωγής, της κρατικής βοήθειας των 5.000 ευρώ για τα «κίτρινα» και των 10.000 ευρώ για τα «κόκκινα», χρειάστηκαν 20 ημέρες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi στο gov.gr η διαδικασία ήταν εξαιρετικά απλή για να κάνουν αίτηση αποζημίωσης οι πυρόπληκτοι. Οι μερικές δεκάδες δικαιούχων έμπαιναν στην σελίδα επιβεβαιώνοντας τους κωδικούς τους για το taxis, συνέχιζαν στη σελίδα του Ε9 με τα περιουσιακά τους στοιχεία και επέλεγαν το ακίνητο που καταστράφηκε -μερικώς ή ολικώς- από τη φωτιά.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση προσφέρει όλα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα τόσο στον κρατικό μηχανισμό για να ελεγχθεί η ακρίβεια των στοιχείων των οικογενειών που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τη φωτιά και αναμένουν τη συνδρομή των δημόσιων υπηρεσιών, όσο και στους πληγέντες που αποφεύγουν μετακινήσεις και θα μπορούσαν να ελπίζουν σε ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, προκειμένου να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι και σήμερα, μερικές δεκάδες από τις οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στην πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου από τον Βαρνάβα και ανακόπηκε στις 12 του προηγούμενου μήνα στα όρια των Βριλησσίων με το Χαλάνδρι συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Πόσες ακριβώς; Δεν έχει γίνει γνωστό. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οικογένειες με παιδιά που μεθαύριο ξεκινούν σχολείο. Κάποιες από τις οικογένειες των πληγέντων επέλεξαν να νοικιάσουν σπίτι προκειμένου τα παιδιά τους να επανέλθουν όσο γίνεται στην καθημερινή ρουτίνα με σκοπό να αρχίσουν να σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Όμως ακόμη το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους πληγέντες δεν έχει ενεργοποιηθεί… Κι αυτό σχεδόν ένα μήνα μετά τη φωτιά. Η καθυστέρηση θα πρέπει να απαντηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Διότι πλέον οι κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν την ταυτότητα των πυροπλήκτων, έχουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους, έχουν γίνει οι έλεγχοι, οι επανέλεγχοι και οι απαραίτητες διασταυρώσεις των στοιχείων.

Παρά την ευχέρεια που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά δίκτυα και η πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διευκόλυνση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, η πραγματικότητα απέχει πολύ. Κανένα στεγαστικό βοήθημα δεν έχει δοθεί ακόμη σε εκείνους που ενοικίασαν διαμέρισμα για να διαμένει η οικογένειά τους. Και βέβαια, είναι προφανές ότι και πάλι οι κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν ποιοι νοίκιασαν σπίτια αφού τα μισθωτήρια ανεβαίνουν σε πραγματικό χρόνο στο taxis. Ενδεχομένως δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του επιδόματος ενοικίου, αναλόγως με το αν πρόκειται για οικογένεια με δύο μέλη, οικογένεια με ένα, δύο, τρία ή περισσότερα παιδιά.

Το επίδομα πρώτης αρωγής καταβλήθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα. Μάλλον οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να λάβουν το στεγαστικό επίδομα από το οποίο θα πληρώνουν μέρος του ενοικίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη…

Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε Λουνα Παρκ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αναφέρονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 110…

https://youtu.be/fGGR6WS8mwQ Μια υπέροχη και διασκεδαστική συζήτηση είχαμε στην εκπομπή “WHO IS WHO” στο Oncamera.gr με τη ΜΥΡΤΩ ΤΣΙΓΚΟΥΛΗ, Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Σπάτων-Αρτέμιδος «ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ». Ευχαριστούμε θερμά τη Μυρτώ για…