Εξαγγελίες σε τέσσερις βασικούς τομείς στην ΔΕΘ , που θα φορούν στο στεγαστικό, την Υγεία την Παιδεία και το Δημογραφικό αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δυσαρέσκεια των πολιτών., όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις.
Έτσι, οι βασικοί άξονες των εξαγγελιών θα αφορούν το στεγαστικό, το δημογραφικό, την δημόσια Υγεία και την Παιδείας. Επίσης το δημογραφικό καθώς και την στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Τη “γραμμή” έδωσε σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ λέγοντας όμως ότι τα μέτρα, θα είναι με το μέτρο…
Ειδικότερα, είπε:
«Και σε αυτή τη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια αφενός τα δημοσιονομικά να παραμένουν πειθαρχημένα, αφετέρου να συνεχίσει και να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ».
Και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που θα εξαφανίσουμε τις συνέπειες της 15ετούς πτωχεύσεως. Όμως κάθε χρόνο θα βλέπεις να μεγεθύνεται η οικονομία να συνεχίζονται οι επενδύσεις, να αυξάνονται οι επενδύσεις, οι μισθοί, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης είμαστε πάνω από 6 ή 7 χώρες της ΕΕ. Η μεταμνημονιακή εποπτεία έχει τελειώσει το ’22. Είμαστε σε αυτό τον δρόμο στον οποίο η Ελλάδα πάει εξαιρετικά καλά, πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε χώρα στην ΕΕ, κάνει κυριολεκτικά πρωταθλητισμό, αλλά αυτό δεν πρόκειται να εξαλείψει την απώλεια των εισοδημάτων που έγιναν επί 15ετίας σε ένα – δύο χρόνια. Από αυτή την ανάπτυξη επιτυγχάνεται εισοδηματική αύξηση στον ιδιωτικό τομέα, ρυθμιστικά αύξηση του κατώτατου μισθού, που σημαίνει και αύξηση στις τριετίες και αύξηση των επιδομάτων, ενώ και έχουμε αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με 2,5% ρυθμό ανάπτυξης δεν είναι εύκολο να δώσεις 20% αυξήσεις». «Δεν νομίζω ότι αμφισβητείται ότι ο πολίτης σήμερα ζει καλύτερα απ’ ό,τι ζούσε το ’17, το ’18 το ’19» παρατήρησε, σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ
Δημογραφικό
- Ενιαίο μητρώο – αύξηση επιδομάτων τέκνων
- Εξίσωση 200.000 τριτέκνων με πολύτεκνους
- Φορολογικά κίνητρα σε νέες οικογένειες
- Στοχευμένα κίνητρα απόκτησης 1ου ή 2ου παιδιού
Στέγη
- Μείωση φορολογίας ενοικίων – αλλαγές σε Airbnb
- Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές
- Πάγωμα αντικειμενικών αξιών υφιστάμενων ζωνών
- Εφαρμογή 1η φορά σε 505 περιοχές – οικισμούς
- Διεύρυνση κριτηρίων προγράμματος «Σπίτι μου»
- Νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
Συνταξιούχοι
- Νέα αύξηση συντάξεων (2,5% – 3%)
- Μείωση ή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις
Βασικό σενάριο:
- Μείωση 50% της εισφοράς ή κατάργηση στις επικουρικές
- Μείωση 15% ή 25% της εισφοράς στις κύριες συντάξεις
Μισθωτοί
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%
- Νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Επαγγελματίες – Αγρότες
- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες (120 εκατ. €)
- Μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες (100 εκατ. €)
- Αλλαγές τεκμηρίων επαγγελματιών
Ανεργοι – Φοιτητές
- Αλλαγή δομής επιδόματος ανεργίας ανάλογα με έτη εργασίας, εισφορές κ.τ.λ.
- Αύξηση επιδόματος στο 70% κατώτατου μισθού για 1ο 3μηνο
- Σταδιακή μείωση έως συμπλήρωση 12 μηνών
- Αύξηση φοιτητικού επιδόματος
Συνεπείς Φορολογούμενοι
- Εκπτωση φόρου 5% (από 3% σήμερα) για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος
- Επέκταση έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ & ασφαλιστικών εισφορών
- Μείωση επιτοκίου 50% για μελλοντικές οφειλές προς Δημόσιο
Για τους συνεπείς φορολογουμένους αναμένεται να εξαγγελθεί η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος στο 5% από το 3% σήμερα, ενώ για πρώτη φορά εξετάζεται να εφαρμοστεί το μέτρο και στην περίπτωση αποπληρωμής εφάπαξ του ΕΝΦΙΑ αλλά και των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κατά 50% για ρύθμιση μελλοντικών οφειλών προς το Δημόσιο.