Η χώρα με τα λιγότερα μετάλλια στους Ολυμπιακούς είναι η Ινδία οποία διαπρέπει σε πολλούς τομείς και έχει ξεπεράσει τη Βρετανία και είναι πλέον η πέμπτη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ενώ πέρυσι κατάφερε να προσεδαφίσει με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι. Όμως αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων στην φετεινή περίπτωση των Ολυμπαικών αγώνων στο Παρίσι όπου η Ινδία κατέλαβε την 71η θέση στον πίνακα με μόλις 6 μετάλλια, κάτω από έθνη με πολύ μικρότερο πληθυσμό, όπως η Γεωργία, το Καζακστάν και η Βόρεια Κορέα
Η Ολυμπιακή Ένωση σχολιάζοντας την επίδοση της Ινδικής ομάδας στο Παρίσι ανέφερε ότι υπήρξαν τεράστια θέματα υποχρηματοδότησης, έλλειψης υποδομών αλλά και παιδικού υποσιτισμού καθώς εκατομμύρια Ινδοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Προβληματα σεξουαλικής παρενόχλησης όπως η Sakshi Malik, πρωταθλήτρια πυγμαχίας, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΠυγμαχίαςAP Photo/Altaf QadriΗ Malik εξαιτίας του οποίου εγκατέλειψε την πάλη. «Εγκατέλειψα το άθλημά μου, το οποίο αγαπώ όσο τίποτα άλλο, για αυτόν τον αγώνα, επειδή νιώιω πως έχω την ευθύνη της προστασίας των νεότερων αθλητών που έρχονται μετά από μένα», δήλωσε
Ενώ η συνολική εμφάνιση της Ινδίας στο Παρίσι μπορεί να μην εντυπωσίασε, οι οπαδοί γιόρτασαν τα κατορθώματα των μεταλλίων της χώρας σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ένα ξέσπασμα υπερηφάνειας και θαυμασμού.
Οι αθλητές έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν έναν πληθυσμό, δηλώνει ο αθλητικός αναλυτής Majumdar.«Το να σκέφτεσαι ότι ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί ακοντισμό στις 2 το πρωί εξαιτίας ενός ανθρώπου, αυτό είναι μια επανάσταση», είπε, αναφερόμενος στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν στην πατρίδα τους, καθώς ο Ινδός Chopra κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παρίσι.
Το τεράστιο ολυμπιακό δυναμικό της Ινδίας αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο κρίκετ, μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα της χώρας και ένα άθλημα στο οποίον κατέχει την πρωτοκαθεδρία ως η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη.
Το 2018, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε το «Khelo India» ή «Let’s Play India», ένα πανεθνικό πρόγραμμα για την «αναβίωση της αθλητικής κουλτούρας» στη χώρα με στόχο τον εντοπισμό και τη χρηματοδότηση υποσχόμενων νέων ταλέντων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, το υπουργείο αθλητισμού της Ινδίας είχε διαθέσει σχεδόν 260 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικές κυβερνήσεις για την ανάπτυξη αθλητικών υποδομών στο πλαίσιο του προγράμματος Khelo India.«Εκτιμώ τις προσπάθειες της ινδικής αποστολής μέσω των αγώνων», έγραψε ο Μόντι στο X τη Δευτέρα.«Όλοι οι αθλητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κάθε Ινδός είναι περήφανος γι’ αυτούς».
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Βομβάη πέρυσι, ο Μόντι δήλωσε στους αθλητικούς αξιωματούχους ότι η Ινδία θα διεκδικήσει τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, ανέφερε το Associated Press.
Η ΔΟΕ δήλωσε ότι αναμένει επίσης να προσθέσει σύντομα έναν Ινδό χορηγό στον κατάλογο των 15 κορυφαίων εταίρων της, οι οποίοι μαζί έδωσαν στους Αγώνες σχεδόν 740 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι – ένα ακόμη σημάδι των αυξανόμενων Ολυμπιακών φιλοδοξιών της Ινδίας.
Ο Majumdar, αθλητικός αναλυτής, πιστεύει ότι οι καλύτερες Ολυμπιακές ημέρες της Ινδίας δεν έχουν έρθει ακόμα.«Νομίζω ότι το ταξίδι έχει ξεκινήσει, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Ινδία δαπανά μόλις ένα κλάσμα των δαπανών των ΗΠΑ για αθλητικές υποδομές.«Στην επόμενη δεκαετία πιστεύω ότι η Ινδία έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στο πρώτο μισό των αποδόσεων σε μεταλλίων».