ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr – Κατερίνα Μαϊχόσογλου Δήμαρχος Διονύσου -6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης

ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr – Κατερίνα Μαϊχόσογλου Δήμαρχος Διονύσου -6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης

ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr – Κατερίνα Μαϊχόσογλου Δήμαρχος Διονύσου -6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης

Η Κατερίνα Μαϊχόσογλου είναι η νεοεκλεγείσα το 2023 Δήμαρχος Διονύσου η οποία οραματίζεται για τον Διόνυσο να εξελίσσεται σε έναν Δήμο σύγχρονο, ασφαλή, με κοινωνική ευαισθησία στους πολίτες, ποιότητα και εξωστρέφεια. Στόχος της, να μπει ο Δήμος Διονύσου στον χάρτη των σύγχρονων πόλεων.

Της Εβίτας Χρυσολούρη

1.         Τι μέτρα έχετε πάρει φέτος για την πυροπροστασία. Τι άποψη έχετε για τον νέο νόμο για την πυροπροστασία περί ευθύνης και των μέτρων πρόληψης των Δήμων;

Πρώτη ενέργεια ήταν να οργανώσουμε το τμήμα, να διεξάγουμε  τακτικές ασκήσεις προσομοίωσης έκτακτων καταστάσεων και να βελτιώσουμε τον συντονισμό, στοιχεία που ήταν εμφανή στην πυρκαγιά της Σταμάτας . Η υπηρεσία εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Δημαρχείο και είναι σε άμεση επαφή με το Κέντρο Ελέγχου. Διαθέτουμε δυο Drones για την πυρασφάλεια, εκ των οποίων το ένα είναι τοποθετημένο στον Άγιο Στέφανο και το δεύτερο στη Ροδόπολη και εποπτεύουν το Δήμο. 

Προσλήφθηκαν 13 άτομα 5μηνης διάρκειας, ενώ εξοπλίστηκαν και λειτουργούν τα δυο πυροφυλάκια (Αχλαδούλα –Διονυσοβούνι). Τοποθετήσαμε στα οχήματα 4χ4 συγκροτήματα πυρόσβεσης, ενώ έχει παραχωρηθεί πυροσβεστικό όχημα στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό κλιμάκιο από τον ΣΠΑΠ.

Δημιουργήσαμε το κανάλι ALERT ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ αλλά και την ομάδα Συντονισμού για την άμεση ενημέρωση των δημοτών, ώστε να διαχέεται σε πρώτο χρόνο η πληροφορία από τα drones, τα πυροφυλάκια και τα εθελοντικά κλιμάκια.

Έχει προγραμματιστεί, επίσης, η παραχώρηση ενός ακόμη πυροσβεστικού οχήματος στο. Ολοκληρώθηκαν τέλος  οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης συντήρησης iΤrak (θερμικές κάμερες Φασίδερι), η οποία εκκρεμούσε από τον Ιούνιο του 2023.

Εξασφαλίστηκε από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθώς και πρόσθετη επιχορήγηση τόσο από το Υπ. Εσωτερικών όσο και την ΠΕΔΑ.

2.    Πως αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης στους Δήμους? Έχετε προβεί σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό για την εξασφάλιση πόρων για τα δημόσια έργα?

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου παρουσίασε πολλά προβλήματα. Τα έσοδα από την υπηρεσία Ύδρευσης ήταν τα τελευταία χρόνια στάσιμα λόγω των συνεχών προσφυγών από πλευράς των δημοτών αναφορικά με τους λογαριασμούς… Ως εκ τούτου, υπήρχαν δυσκολίες στη διαχείριση των εσόδων.

Η Δημοτική Αρχή εστίασε στη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και την παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων. Επιπλέον, αναζητήθηκαν νέες πηγές χρηματοδότησης. Επήλθε η συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ για το διακανονισμό των οφειλών του Δήμου σε ορίζοντα 5ετίας. Ενισχύουμε συνεχώς την υποστελεχωμένη ταμειακή υπηρεσία  φροντίζουμε για τον περιορισμό των ανελαστικών δαπανών, δίχως να επηρεάζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τέλος, εξετάζουμε προσεκτικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

3.    Υπάρχει συνεργασία με τους δήμους και σε ποιο επίπεδο? Επιδιώκετε την συνεργασία και την σύμπραξη των δήμων της περιοχής σας στην διεκδίκηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε ποιο ιδιαίτερο θέμα ?

Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Διονύσου, από την πρώτη μέρα της θητείας της, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας.

Προχωρήσαμε στην ενίσχυση των σχέσεων με άλλους Δήμους, ενώ έχουμε συνεργασία με τους όμορους Δήμους για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την από κοινού αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Επιπροσθέτως, συνεργαζόμαστε στενά με τους ΣΠΑΠ και ΣΥΝΠΑ.

4.    Τον τελευταίο καιρό έχουμε αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βίας ανηλίκων, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η αστυνομία. Μάλιστα  με την αυστηριοποίηση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία τα νέα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση των περιστατικών. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου πως παρεμβαίνει προκειμένου να βοηθήσει και να αντιμετωπίσετε ως τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το κοινωνικό πρόβλημα?

Αναντίρρητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και στην παροχή βοήθειας στους δημότες. Οι βασικές δράσεις και παρεμβάσεις περιλαμβάνουν κοινωνική υποστήριξη και Συμβουλευτική, όπως παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα οικογένειας, κοινωνικής ένταξης κ.α., ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση, προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης αλλά εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης:

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου αποτελούν έναν κρίσιμο πυλώνα για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των δημοτών και η συνεχής βελτίωση και ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

5. Η εξαγγελία για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους?

Η εξαγγελία για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους. Οι χρονοβόρες διαδικασίες οδηγούν σε καθυστερήσεις που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών των Δήμων. Η επιτάχυνση θα βοηθήσει στην ταχύτερη κάλυψη των κενών θέσεων.

6.    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες έχοντας μια άμεση επαφή και εικόνα για την καθημερινότητά τους. Πως καταγράφετε την ακρίβεια στην καθημερινότητα των δημοτών σας και με ποιο τρόπο οι Δήμοι θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα έξοδα μιας οικογένειας?

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δύναται να έχει σημαντικό ρόλο στην αφενός, στην καταγραφή της ακρίβειας και αφετέρου, στην ανακούφιση των οικογενειών μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες. Στο πλάνο, το οποίο έχουμε θέσει εξ αρχής, περιλαμβάνεται η συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία του Μητρώου Συνεργαζόμενων Εταιρειών, που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου.

Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών. Ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, ο ρόλος του οποίου είναι ενεργός, ενώ θα εφαρμοστούν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη…

Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε Λουνα Παρκ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αναφέρονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 110…

https://youtu.be/fGGR6WS8mwQ Μια υπέροχη και διασκεδαστική συζήτηση είχαμε στην εκπομπή “WHO IS WHO” στο Oncamera.gr με τη ΜΥΡΤΩ ΤΣΙΓΚΟΥΛΗ, Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Σπάτων-Αρτέμιδος «ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ». Ευχαριστούμε θερμά τη Μυρτώ για…