Η Αθήνα ανάμεσα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, καθώς καταγράφει τις τρίτες μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές στα ακίνητα σε ετήσια βάση.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το bloomberg αυξήθηκαν κατά 8,5% από έτος σε έτος και είναι πίσω μόνο από το Δουβλίνο και την Μαδρίτη. Η ιρλανδική πρωτεύουσα έγινε πιο ακριβή κατά 12% ενώ η ισπανική κατά 12,4%.
Παρ’ όλα αυτά, η αθηναϊκή μεγαλούπολη παραμένει ανάμεσα στις εξεταζόμενες πόλεις η πιο φθηνή σε ό,τι αφορά την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, αν και η σύγκριση δεν μπορεί να έχει απόλυτα χαρακτηριστικά εξαιτίας και του εισοδηματικού χάσματος μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
.
Στο άρθρο του Bloomberg, καταγράφεται η ύφεση της αγοράς ακινήτων η οποία είναι πιο έντονη στη Γαλλία με «βουτιά στις τιμές σε ετήσια βάση κατά 7,2%, και δευτερευόντως στη Γερμανία με πτώση τιμών 2,7%». Όπως επισημαίνεται ως κεντρικό θέμα του δημοσιεύματος του αμερικάνικου μέσου, μόλις τώρα η γερμανική αγορά ακινήτων αρχίζει να βγαίνει από την κρίση με αντιστροφή της τάσης των τιμών.
Σύμφωνα με το Bloomberg City Tracker, 8 από τις 12 πόλεις κατέγραψαν άνοδο τον πιο πρόσφατο μήνα. Το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη συγκαταλέγονται μεταξύ των λίγων πτωτικών.
Η κατάταξη με βάση το άρθρο του Bloomberg
Στην Κολωνία, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες και αυξήθηκαν κατά 4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg των στοιχείων της διαδικτυακής πλατφόρμας ακινήτων Immowelt.
Άλλες γερμανικές πόλεις τερματίζουν επίσης μια διετή ύφεση.
Το Μόναχο – ιστορικά η ακριβότερη αγορά ακινήτων της Γερμανίας – σημείωσε άνοδο τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022. Οι ετήσιες μεταβολές των τιμών σε 8 από τις 14 κύριες πόλεις έχουν γίνει θετικές, και στη Φρανκφούρτη – το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας – οι τιμές είναι σε ισορροπία μετά από ετήσια πτώση άνω του 16% τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Immowelt.
Οι τιμές στη Γερμανία έχουν διορθωθεί πολύ πιο έντονα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων νοικιάζει τα σπίτια της, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ενοικιαστές αντί να πάρουν ακριβά στεγαστικά δάνεια.
Αυτή είναι λιγότερο συνηθισμένη επιλογή στις περισσότερες άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τις ελλείψεις να αναγκάζουν τους αγοραστές να απορροφούν τα υψηλότερα επιτόκια χρηματοδότησης πιο γρήγορα.