Μπορεί το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία να νικήσει τη Λεπέν; Με ενιαία λίστα οι υποψήφιοι?

Μπορεί το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία να νικήσει τη Λεπέν; Με ενιαία λίστα οι υποψήφιοι?

Μπορεί το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία να νικήσει τη Λεπέν; Με ενιαία λίστα οι υποψήφιοι?

Συμμαχία με στόχο να εμποδίσουν την προέλαση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, σχημάτισαν τα τέσσερα μεγαλύτερα αριστερά και πράσινα κόμματα της χώρας, τα οποία αναμένεται να κατεβάσουν ενιαία λίστα υποψηφίων στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν για τα τέλη του μήνα.

Ποιοι συμμετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ποια είναι η πολιτική του πλατφόρμα, πόσο καλά μπορεί να αποδώσει – και, δεδομένων των μεγάλων πολιτικών διαφωνιών μεταξύ των μελών του και της προσωπικής εχθρότητας μεταξύ των ηγετών του, θα καταφέρει να επιβιώσει;

Στα κρίσιμα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αναλύοντας την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Γιατί ενώθηκε η Αριστερά στη Γαλλία με υποψήφιους σε ενιαία λίστα;

Η ψηφοφορία στις γαλλικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγεται σε δύο γύρους. Ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο αν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Στην πλειονότητα των 577 εκλογικών περιφερειών της Γαλλίας, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι του πρώτου γύρου, καθώς και όσοι άλλοι συγκέντρωσαν τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, περνούν στον δεύτερο γύρο. Η συνένωση δυνάμεων αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες των αριστερών υποψηφίων να προχωρήσουν.

Το όνομα της συμμαχίας παραπέμπει στο Λαϊκό Μέτωπο, μια βραχύβια πολιτική συμμαχία μεταξύ Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών στη Γαλλία το 1936 για την καταπολέμηση του φασισμού, η οποία οδήγησε τον σοσιαλιστή πολιτικό Λεόν Μπλουμ να γίνει πρωθυπουργός.

Ποια κόμματα συμμετέχουν και πόσους υποψηφίους θα κατεβάσει το καθένα;

Το μεγαλύτερο κόμμα στο NFP είναι το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), του οποίου ηγείται ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ιδρύθηκε το 2016, είναι ακροαριστερό και λαϊκιστικό -σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα- και πιστεύει ότι τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις δεν υπηρετούν πλέον τη δημοκρατία. Είχε 75 βουλευτές στο απερχόμενο κοινοβούλιο. Το LFI θέλει συνταγματική μεταρρύθμιση, 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050, αποχώρηση από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, «δημοκρατική επανίδρυση» της ΕΕ, διαχωρισμό της λιανικής και της επενδυτικής τραπεζικής, ανώτατα όρια τιμών στα βασικά τρόφιμα και την ενέργεια και υψηλότερο κατώτατο μισθό.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) είναι το κυρίαρχο κεντροαριστερό κόμμα του Φρανσουά Μιτεράν και του Φρανσουά Ολάντ. Σοσιαλδημοκρατικό και φιλοευρωπαϊκό, ήταν επί δεκαετίες το μεγαλύτερο κόμμα της γαλλικής αριστεράς, αλλά συγκέντρωσε λιγότερο από 2% στις προεδρικές εκλογές του 2022 και είχε 31 βουλευτές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=3c7dbMKQMDk Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, προσκεκλημένος της Εβίτας Χρυσολούρη στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ της διαδικτυακής τηλεόρασης on camera.gr. Ο κ. Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, του Δήμου που γιορτάζει 100 χρόνια από…

Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη…

Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε Λουνα Παρκ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αναφέρονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 110…