Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην ολομέλεια της Βουλής η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Θέμα προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».
Η συζήτηση άρχισε με την αγόρευση του πρωθυπουργού ενώ ακολουθούν oι ομιλίες των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος αγορεύσεων των αρχηγών και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή του:
«Η ακρίβεια απασχολεί όλα τα νοικοκυριά, είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”. Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση. Το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια, ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας.
Τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το μέσο εισόδημα. Για αυτό εφαρμόζουμε μία στοχευμένη πολιτική για την προστασία των ευάλωτων. Στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αυξήσεις που είναι μόνιμες.
Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση. Υπήρχε μία περίοδος του 2022 που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν μεγάλος. Ακολούθησε μία περίοδος που ήταν αρκετά χαμηλότερος από τον μ.ό της ευρωζώνης και ακολουθεί μία τρίτη φάση που είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Να δούμε όμως τι γίνεται στα τρόφιμα. Υπάρχει μία αντίστροφη πορεία στον πληθωρισμό των τροφίμων, που έχει βαρύτητα 22% στον γενικό πληθωρισμό. Σήμερα έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων επίμονο, λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το πρόβλημα της ακρίβειας το δέχονται και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και τα μέλη της ευρωζώνης. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές τιμής στην Αθήνα, στο Παρίσι, στα Σκόπια. Κατακερματίζει στην πράξη την ελεύθερη αγορά. Το θέμα πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
Εσείς η αριστερά δεν είστε ιστορικά κατά των μονοπωλίων; Αντί να συνταχτείτε με αυτήν την πολιτική; Ας διαλύσουμε τους μύθους που κυριαρχούν στη συζήτηση για την ακρίβεια.
Μύθος πρώτος ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Σας απέδειξα ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες. Το να μιλάμε για “ακρίβεια Μητσοτάκη” είναι επιεικώς παραπλανητικό.
Το ποσοστό του ελαιολάδου είναι πολύ υψηλό στη συμμετοχή του πληθωρισμού. Μην ειρωνεύεστε κυρία Τζάκρη. Έχετε ψηφίσει και όλα τα μνημόνια σε αυτήν την αίθουσα.
Δείτε πού πήγαμε τον μέσο και τον κατώτατο μισθό. Μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, όλα αυτά συγκροτούν ένα ανάχωμα.
Ο δεύτερος μύθος: Τιμές Σουηδίας μας λέτε με μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Όταν η Ευρώπη έβρεχε λεφτά η Ελλάδα κρατούσε ομπρέλα. Να θυμίσουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι αυτής της μεγάλης οικονομικής καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε πού είμαστε αλλά και από πού ξεκινήσαμε. Από μία αφετηρία που συνοδεύτηκε από πολλά εμπόδια, μεταναστευτικές ροές, θεομηνίες. Η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης. Ας τους συγκρίνουμε με τους ρυθμούς επί των ημερών σας.
Εδώ θα είμαστε και πάλι το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη τη δέσμευση μας για μέσο και κατώτατο μισθό. Έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε ακόμα. 13ος και 14ος μισθός, ανεδαφικά συνθήματα. Μας λέτε ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και αναποτελεσματικά. Τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και με συγκεκριμένο αποτύπωμα».
Να ενημερώσει κάποιος τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών. Το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το fuel pass. Τα χρωματιστά τιμολόγια ήταν μία ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πέσανε στα προ κρίσης επίπεδα. Και το γυρίσατε στα τρόφιμα τώρα».