Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, μια παραδοχή που αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τεράστιες αποζημιώσεις.
Κατά του φαρμακευτικού «γίγαντα» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία από 51 οικογένειες, που καταγγέλλουν, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε τον θάνατο ή επέφερε σοβαρές παρενέργειες σε συγγενικά τους πρόσωπα. Δεκάδες οικογένειες αναμένεται να απαιτήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών, αναφέρει σε σχετικό άρθρο η Daily Mail. Η εφημερίδα τονίζει πως οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. λίρες.
Η πρώτη αγωγή, για την οποία έχει ειδικό αφιέρωμα η Telegraph, αφορά τον Βρετανό Τζέιμι Σκοτ, μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος μετά τη χορήγηση του εμβολίου, παρουσίασε μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο μετά τη δημιουργία θρόμβωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να εργαστεί. Ο Σκοτ έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό τον Απρίλιο του 2021 και μετά τις επιπλοκές τηλεφώνησαν από το νοσοκομείο όπου είχε κάνει το εμβόλιο τρεις φορές στην σύζυγό του για να της πουν πως επρόκειτο να πεθάνει.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις εις βάρος της κατηγορίες αλλά έχει παραδεχτεί σε νομικό έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε για τη νόσο Covid – 19 «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS – θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας». Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία παρουσιάζονται θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος ενώ συνδέεται και με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.
Η παραπάνω παραδοχή του φαρμακευτικού κολοσσού έγινε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της περίπτωσης του Τζέιμι Σκοτ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τελικά η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί πως το εμβόλιό της ήταν η αιτία για σοβαρή ασθένεια και θανάτους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τότε θα κληθεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις στις οικογένειες όσων υπέστησαν μεγάλη βλάβη στην υγεία τους ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του εμβολίου.
Πάντως, η AstraZeneca σε επιστολή που απέστειλε στους δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ τον Μάιο του 2023 δηλώνει πως: «δεν αποδεχόμαστε ότι θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο». Όμως, η επιστολή έρχεται σε αντίθεση με το νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο. «Είναι παραδεκτό πως το εμβόλιο AZ ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Το TTS μπορεί, επίσης, να προκληθεί και με την απουσία του εμβολίου AZ ή οποιουδήποτε εμβολίου», αναφέρει η φαρμακευτική εταιρεία στο νομικό έγγραφο.
Αν το δικαστήριο δικαιώσει τις οικογένειες, η βρετανική κυβέρνηση θα πληρώσει τις αποζημιώσεις
Η Telegraph στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρει πως επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και μιας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (σύνδρομο VITT). Η ανακάλυψη έγινε τον Μάρτιο του 2021, λίγο μετά την κυκλοφορία του εμβολίου. Η Κέιτ Σκοτ, σύζυγος του Τζέιμι, παραχώρησε συνέντευξη στην Telegraph και δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως: «Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα από αυτούς και από την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα».
Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν κυκλοφορεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ανεξάρτητες έρευνες έδειξαν αποτελεσματικότητα στη μάχη κατά της πανδημίας, οι καταγγελίες για σπάνιες παρενέργειες, οδήγησαν τον φαρμακευτικό κολοσσό στις δικαστικές αίθουσες. Αν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες όσων επλήγησαν από τις παρενέργειες του εμβολίου, οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από την κυβέρνηση δηλαδή από τους Βρετανούς φορολογούμενους.
Η AstraZeneca και η βρετανική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει την απαλλαγή της εταιρείας για τυχόν αποζημιώσεις υπό τον όρο να παραδώσει το γρηγορότερο ένα εμβόλιο, την περίοδο της πανδημίας, όταν η χώρα είχε παραλύσει οικονομικά από το παρατεταμένο λοκντάουν, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Daily Mail. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca και οι αποζημιώσεις που ζητούν συνολικά υπολογίζονται στα 100 εκατ. λίρες.
Με πληροφορίες από Daily Mail, Telegraph