Έρευνα OliveFeed για τα παραπροϊόντα διφασικών ελαιοτριβείων

Έρευνα OliveFeed για τα παραπροϊόντα διφασικών ελαιοτριβείων

Έρευνα OliveFeed για τα παραπροϊόντα διφασικών ελαιοτριβείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Project OliveFeed

Οι ερευνητές του εργαστηρίου Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την υλοποίηση του έργου OliveFeed Τ2ΕΔΚ-03891, δημοσίευσαν επιστημονική εργασία για την περιεκτικότητα βιοδραστικών ενώσεων στα υποπροϊόντα που παράγονται στα διφασικά ελαιουργεία. Το εργαστήριο εξέτασε δείγματα νερού από το διαχωριστήρα, ελαιοπυρήνα και φύλλων από διφασικά ελαιοτριβεία της Λακωνίας. Τα δείγματα προέρχονταν από την ποικιλία Κορωνέϊκη και επεξεργάστηκαν αναλόγως με σκοπό την μέτρησή τους σε βιοδραστικά συστατικά (φαινόλες, τριτερπενικά οξέα).

Μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τα υγρά απόβλητα (νερό από το διαχωριστήρα), περιέχουν υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη σε επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση στην εκτροφή ζώων. Επίσης, τα φύλλα μπορούν να αποτελέσουν και αυτά πηγή βιοδραστικών ενώσεων καθώς παρατηρήθηκε ότι ήταν πλούσια σε τερπενοειδή.

photo 15ΔΤ Έρευνα OliveFeed για τα παραπροϊόντα διφασικών ελαιοτριβείων
Plant sciences in lab. Experiments in a chemistry lab. conducting an experiment in the laboratory with humen hands

Σημαντικό μέρος της έρευνας είναι και η μελέτη του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των παραπάνω αποβλήτων-δειγμάτων. Ο χειρισμός των υλικών, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών ξήρανσης, μπορεί να είναι κρίσιμος για την περιεκτικότητα των φαινολών. Για παράδειγμα, η ξήρανση των φύλλων στους 140οC (έναντι 70οC που δοκιμάστηκε) επηρέασε μάλλον θετικά την περιεκτικότητα σε TPC/ ελαιοευρωπαΐνη, ενώ τα τριτερπενικά οξέα δεν επηρεάστηκαν.

Το έργο OliveFeed αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, μελετώντας ολιστικά τον τρόπο παραγωγής εκχυλισμάτων από απόβλητα ελαιουργίας καθώς και τις ευεργετικές ιδιότητες της συμπερίληψης των εκχυλισμάτων στο σιτηρέσιο των ορνίθων, τόσο για το ίδιο το ζώο όσο και για το παραγόμενο προϊόν (αυγό και κρέας).

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ:
https://www.mdpi.com/2594326

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ https://olivefeed.gr/ και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για τις επικείμενες δράσεις μας.

image Έρευνα OliveFeed για τα παραπροϊόντα διφασικών ελαιοτριβείων

«Υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ- 03891)»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…