Τρία χρόνια δημιουργίας και οι επόμενες πρωτοβουλίες της», στην οποία παρέστη ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κι έδωσαν το παρών από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι Υφυπουργοί, κ. Γιάννης Τσακίρης και Χρίστος Δήμας και οι Γενικοί Γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος και Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Είναι πολύ μεγάλη μας τιμή που σας υποδεχόμαστε σήμερα στα νέα γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτά τα 4 χρόνια η Τράπεζα μεταμορφώθηκε σε μια πραγματική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όταν παραλάβαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν υπήρχε στην πραγματικότητα. Ήταν μόνο στα χαρτιά.
Και στα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα που πετύχατε ως Πρωθυπουργός και εξηγούσε ο Πρόεδρος του Eurogroup προχθές, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Θέλω να συγχαρώ τον Υφυπουργό, τον Γιάννη Τσακίρη ο οποίος με τις γνώσεις του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοήθησε να στηθεί όπως πρέπει η Τράπεζα αυτή και τα χρηματοδοτικά της εργαλεία και φυσικά όλη τη Διοίκηση της Τραπέζης, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, αλλά κυρίως τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, την κυρία Χατζηπέτρου για την πολύ σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα για να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες.
Δεν θα σας κουράσω με νούμερα. Θα τα δείτε στα βίντεο. Τα είπαν οι προηγούμενοι. Θα πω μόνο ένα πράγμα, για να ξέρει ο κόσμος και κυρίως να το γνωρίζουν οι άνθρωποι του τύπου, για το τι πετύχαμε.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία, κύριε Πρόεδρε, τον Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε στο εξαιρετικό δύσκολο σημείο να πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε για λόγους υγείας να τις κλείσουμε.
Τότε η Αναπτυξιακή Τράπεζα έβγαλε σχεδόν αμέσως, τον Απρίλιο του ’20, μέσα στον πρώτο μήνα τα πρώτα εγγυημένα δάνεια ΤΕΠΙΧ και στη συνέχεια μέχρι τον Ιούνιο του ’20, τον πρώτο γύρο των πρώτων 3,5 δις εγγυημένων δανείων.
Για να καταλάβετε, η τελευταία χώρα που έβγαλε παρόμοιο πρόγραμμα, δεν θα πω ποια είναι, δεν θέλω να κάνω τέτοιου είδους ανταγωνισμό, έβγαλε παρόμοιο εργαλείο τον Οκτώβριο του ’21, δηλαδή ενάμισι χρόνο μετά από εμάς.
Ήμασταν η χώρα που το έβγαλε πρώτη σε όλη την Ευρώπη. Πήραμε την πρώτη έγκριση από την DG COM σε όλη την Ευρώπη και αυτά τα 34.000 δάνεια που δόθηκαν εκείνη τη στιγμή, έπαιξαν μαζί με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και μαζί με τα χρήματα του ΕΣΠΑ τον κεντρικό ρόλο στο να μείνει όρθια η ελληνική οικονομία και να είναι έτοιμη όταν ανοίξαμε την οικονομία, να μπορεί να δουλέψει.
Σήμερα όμως κύριε Πρόεδρε, δεν σας καλέσαμε εδώ για να σας πούμε τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Είναι σημαντικά και είμαστε περήφανοι, αλλά και εσείς που είστε πολύ αυστηρός, αλλά και ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται κυρίως για αυτά που θα γίνουν από εδώ και πέρα, ποιο θα είναι το μέλλον.
Σήμερα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα εργαλείο για το οποίο δουλέψαμε περίπου 1,5 χρόνο αθόρυβα. Είχε πολύ κόπο για να γίνει, διότι χρειάζονταν εγκρίσεις διαφόρων επιπέδων, αλλά και σχεδιασμό, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τον τρόπο να αντλήσουμε τα αξιόπιστα στοιχεία που χρειαζόμαστε, με σκοπό να λύσουμε έναν γρίφο, ίσως τον πιο μεγάλο γρίφο της ελληνικής οικονομίας.
Πως δηλαδή; Θα καταφέρουμε να δώσουμε πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα αν και θα μπορούσαν να δανειοδοτηθούν, δηλαδή θα μπορούν να είναι αξιόπιστες οι πληρωμές τους, δεν καταφέρνουν ποτέ να πάρουν δάνειο από τράπεζα.
Γιατί; Διότι για τις τράπεζες αποτελούν μικρούς πελάτες και η ύλη για την τράπεζα θεωρείται περισσότερο βάρος από το ενδεχόμενο κέρδους που θα τους έδινε αυτός ο πελάτης.
Εμείς υπολογίζουμε αυτές τις επιχειρήσεις σε περισσότερες των 60.000 και αν, κύριε Πρόεδρε, σκεφτούμε ότι ο κύκλος των ήδη επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν είναι περίπου 40.000, με το εργαλείο που ξεκινάμε από σήμερα, πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα φτάσουνε στις 100.000 επιχειρήσεις που θα μπορούν πλέον να παίρνουν χρήματα από τις τράπεζες για να αρθούν.
Υπενθυμίζω ότι αυτός είναι ο επίσημος στόχος που έχει θέσει η ΓΣΕΒΕΕ ως κεντρικό στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Χθες ο Υφυπουργός υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση. Σήμερα μετά από αυτήν την εκδήλωση ξεκινάει η πρόσκληση προς τιςτράπεζες, σε ένα μήνα το εργαλείο του οποίου ο τίτλος είναι, «KYC -Know your customer» θα είναι στον αέρα και πρακτικά αυτό που κάνουμε είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που πλέον έχει το επενδυτικό προφίλ δεκάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων από όλα τα δανειοδοτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει δώσει σε αυτές όλα αυτά τα χρόνια.
Θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τις τράπεζες, θα δίνουμε εμείς το credit rate στις επιχειρήσεις και θα εγγυόμαστε εμείς το δάνειο σε αυτόν τον δανειολήπτη.
Άρα, εμείς θα ανοίξουμε την πόρτα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δώσουμε τον τρόπο σε αυτές τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να φέρουν στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μεγάλη αύξηση στο ΑΕΠ και κυρίως κύριε Πρόεδρε, με αυτό θα κλείσω, και επιχειρηματική δικαιοσύνη.
Γιατί ήταν αδικία άνθρωποι που έχουν όραμα, όρεξη, εργατικότητα και δυνατότητα, λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος να μην μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν πολύ μεγαλύτεροι απ’ ότι είναι τώρα.
Σε ευχαριστούμε λοιπόν για την εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι θα είστε και εσείς πολύ περήφανος με αυτό που φτιάξαμε σήμερα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα».