Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, στο νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και την επικαιροποίηση της ορολογία στους Κώδικες.
- Σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα Άτομα με Αναπηρία οι οποίες είτε ενσωμάτωσαν διεθνείς διατάξεις, είτε έβαλαν την αρχή της ίσης μεταχείρισης σε πολλά επίπεδα του κοινωνικού και εργασιακού βίου που άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση πολλών αδικιών, αρκετά από τα οποία δεν ψήφισε τότε η ΝΔ. Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι και να μην ξεχνιόμαστε σ’ αυτή την Αίθουσα.
- Είναι θετική η διόρθωση μίας αναχρονιστικής, αντιεπιστημονικής και μειωτικής ορολογίας στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στον Ποινικό Κώδικα, στον Αστικό Κώδικα, στον Συμβολαιογραφικό Κώδικα και στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και γι’ αυτό τη στηρίζουμε.
- Όπως βέβαια και την αρχή της ίσης μεταχείρισης, την κοινωνική προστασία, την κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, τις κοινωνικές παροχές, τις φορολογικές διευκολύνσεις, την εκπαίδευση και τη στέγη είναι επίσης θετικά μέτρα και δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς.
- Στην πράξη όμως υπάρχει η εγκύκλιος του κ. Τσακλόγλου η οποία περικόπτει συντάξεις χηρείας σε ανάπηρα τέκνα και ζητάει χιλιάδες ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, το σύστημα υγείας δεν έχει ειδικότητες για να στηρίξει τους ανάπηρους συμπολίτες μας, ακόμη και δομές όπως τα ΚΕΦΙΑΠ ,και στην Κορινθία, είναι εγκαταλελειμμένα.
- Οι μόνοι που κερδίζουν από τις ελλείψεις αυτές είναι οι ιδιώτες. Όποιοι μπορούν, όποιοι έχουν χρήματα.
- Οι επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας είναι υποστελεχωμένες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Το 2012-2014 υπήρξαν αναιτιολόγητες περικοπές στα επιδόματα. Ενώ άνθρωποι που είναι απλήρωτοι για 6, 7, 8 μήνες, μεταξύ συνεδριάσεων των επιτροπών, ενώ είναι προφανές ότι είναι μια τυπική επιβεβαίωση της αναπηρίας τους.
- Υπάρχουν ελάχιστα ειδικά σχολεία στους περισσότερους νομούς, με πολύ μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση και χωρίς προσωπικό. Οι προσλήψεις που έγιναν δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ η παράλληλη στήριξη βρίσκεται σε αδιέξοδο, αναλαμβάνουν οι ειδικοί όχι ένα, αλλά δύο και τρία παιδιά γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
- Οι δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης θέλουν περαιτέρω ενίσχυση. Είναι σε ανασφάλεια οι εργαζόμενοι, ανανεώνονται οι συμβάσεις τους την τελευταία στιγμή κάθε τέλος του χρόνου, χρειάζονται και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Σήμερα τα ΑμεΑ είναι πλήρως εκτεθειμένοι πάλι στα funds και τις ορέξεις τους σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
- Η νομική βοήθεια είναι θετικό μέτρο, αρκεί να πληρωθούν και οι εκκρεμότητες -κάτι έχετε κάνει, κάτι έχετε πει, αλλά πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί- προς τους συναδέλφους δικηγόρους, για να είμαστε δίκαιοι και για να υπάρχει ουσιαστική παροχή στην υπηρεσία και βέβαια χρειάζονται και προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.
- Το Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου το 2018 πήρε 62.000 ευρώ για υποδομές, ενώ είχαμε και το πρόγραμμα για τους 5.500 νέους επιστήμονες, που τους διώξατε το 2021.
- Είναι ένα ζήτημα και συνταγματικό και πολιτειακό το να στηρίξουμε τους ανθρώπους με αναπηρία. Δυνάμει μπορεί να είμαστε όλοι άνθρωποι με αναπηρία και είναι κομβική η έγνοια της πολιτείας για τους πιο ευάλωτους –εκεί κρινόμαστε.
Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/YQeDGDG9PWg