2.500 Σομαλοί βρίσκονται στη Σμύρνη για να περάσουν Ελλάδα

2.500 Σομαλοί βρίσκονται στη Σμύρνη για να περάσουν Ελλάδα

2.500 Σομαλοί βρίσκονται στη Σμύρνη για να περάσουν Ελλάδα

||||

Όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Τουρκία, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα.

Αν και η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη χώρα της δυτικής Αφρικής ξεπερνάει τα 4.500 χλμ, όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Τουρκία, προκειμένου να περάσουν στην χώρα μας, από τα νησιά ή τον Έβρο.

Το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την … Σομαλία προς τα νησιά του Αιγαίου έχουν χτυπήσει … «κόκκινο», αναγκάζοντας σε κινητοποίηση τις ελληνικές Αρχές.

Από τις 214 αφίξεις παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από τη Σομαλία. Πρόκειται για θύματα διακινητών που με την ανοχή, αν όχι τη συνεργασία, των τουρκικών Αρχών, μεταφέρονται από τη φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τους πολυετείς εμφυλίους πολέμους- αφρικανική χώρα, προς την Τουρκία και από εκεί προς τα ελληνικά σύνορα.

Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς την Τουρκία.

Η «εργαλειοποίηση» της Σομαλίας από την Τουρκία

Η Σομαλία είναι μια φτωχή χώρα που η Τουρκία κινεί σχεδόν τα πάντα, στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Κατά την προσφιλή της τακτική η Άγκυρα, «εργαλειοποιεί» πολίτες της εξαθλιωμένης οικονομικά αφρικανικής χώρας -που αναζητούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής στην Ευρώπη- προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει γι΄ άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η παράνομη μετανάστευση πολιτών της Σομαλίας προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, προωθείται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Καθοριστικό ρόλο έχει το τουρκικό «Γραφείο Διασύνδεσης», τ΄ οποίο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και διεκπεραιώνει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς τα εκεί, χωρίς περιορισμούς και προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Η Turkish Airlines μάλιστα, είναι από τις λίγες ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τη Μογκαντίσου. Να σημειωθεί πως το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη, δεν κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η «ταρίφα» για έκδοση βίζας και μεταφορά στην Τουρκία φτάνει έως τα 1.500 ευρώ το άτομο. Το ποσό αυτό καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο ή από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μογκαντίσου και στη συνέχεια τους φέρνουν σ’ επαφή με Τούρκους ή Σύριους διακινητές, προκειμένου να τους οδηγήσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Με ανακοίνωσή της η Aegean Boat Report, αρνείται κατηγορηματικά πως αποτελεί «μέρος δικτύου διακίνησης ανθρώπων» και πως μοναδικός της στόχος είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες που έχουν ανάγκη και κινδυνεύει η ζωή τους.
Από τις αναρτήσεις ωστόσο της οργάνωσης στα social media, προκύπτει πως όλες οι δημοσιοποιήσεις αφορούν παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και όχι εντός των τουρκικών ορίων, προκειμένου ν’ αποτραπούν.

O νορβηγός της Aegean Boat Report

Η Aegean Boat Report ιδρύθηκε στα τέλη του 2018 από τον Νορβηγό Τόμυ Όλσεν, που τ ην περίοδο 2015 – 2016 εργάστηκε ως εθελοντής στη Λέσβο, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επιστρέφοντας στη χώρα του, προχώρησε στη δημιουργία της οργάνωσης που στόχο έχει να συγκεντρώνει και ν’ αξιολογεί στοιχεία και πληροφορίες για την παρουσία μεταναστών στη θάλασσα και τη δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων.

Πηγές των πληροφοριών της οργάνωσης, αποτελούν: Οι παράνομοι μετανάστες που επικοινωνούν μαζί της, για να δηλώσουν που ακριβώς βρίσκονται και να λάβουν σχετικές οδηγίες. Έλληνες και Τούρκοι συνεργάτες, στα νησιά και στα τουρκικά παράλια αντίστοιχα, αλλά και το επίσημο προπαγανδιστικό υλικό που δημοσιοποιεί η τουρκική Ακτοφυλακή, ενίοτε και «επεξεργασμένο» για λόγους προπαγάνδας. «Το Aegean Boat Report αποτελεί την πιο λεπτομερή πηγή πληροφοριών, σχετικά με τις βάρκες και τις αφίξεις στο Αιγαίο Πέλαγος» αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη ιστοσελίδα της ΜΚΟ, που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Όλσεν, ζητώντας από το κοινό να υποστηρίξει το έργο της με χρηματικές δωρεές.

Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…