Σημεία ομιλίας Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Greek House Davos 2023 Annual Meeting με θέμα «Strategic Investments, demonstrating Resilience in times of Global Uncertainly, navigating the path ahead»:
«Θέλω αρχικά να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να εγκαθιδρύσετε ένα «Σπίτι της Ελλάδας» (Greekhouse) εδώ στο Νταβός διότι είναι πολύ σημαντικό να προβάλλουμε τη χώρα μας, τα επιτεύγματα, τις μεταρρυθμίσεις και τον προγραμματισμό μας για τα επόμενα χρόνια».
«Όταν τον Ιούλιο του 2019 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέθεσε σε μένα και τους συνεργάτες μου, Νίκο Παπαθανάση, Γιάννη Τσακίρη και Χρίστο Δήμα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι οδηγίες του ήταν να συμβάλλουμε στη μετεξέλιξη της Ελλάδας στην πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εργαστήκαμε σκληρά αυτά τα 3,5 χρόνια. Ψηφίσαμε περισσότερους από 20 νόμους μειώνοντας τη γραφειοκρατία, ψηφιοποιώντας τον δημόσιο τομέα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων. Καταφέραμε να αναδειχθεί η Ελλάδα πρώτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την τελευταία 3ετία, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit.
Σήμερα, με ικανοποίηση σας λέω ότι, ναι, η Ελλάδα είναι πλέον χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Όχι, όμως η πιο φιλική ακόμη. Θα γίνει η πιο φιλική με τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει για τη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«Το 2021 και το 2022 η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες άμεσες επενδύσεις. Η φιλοδοξία μας είναι το 2023 να πάμε ακόμη καλύτερα, να επιτύχουμε δηλαδή, τρίτο διαδοχικό ιστορικό ρεκόρ. Οι θετικές ειδήσεις στην αρχή του έτους προϊδεάζουν ότι θα επιτευχθεί και φέτος νέο ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες άμεσες επενδύσεις».
«Η πολιτική σταθερότητα είναι, αναμφίβολα, σημαντικός παράγοντας στην προσέλκυση επενδύσεων. Οι επιχειρηματίες που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε μία χώρα, θέλουν το περιβάλλον σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο να είναι προβλέψιμο πριν λάβουν τις αποφάσεις τους. Ούτε ως προς αυτό, όμως, δεν τίθεται ζήτημα, διότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές καθώς ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει ότι δουλέψαμε σκληρά και πετύχαμε αποτελέσματα προς το συμφέρον του».
«Το βασικό μήνυμά μας προς τους επενδυτές και από εδώ, το Νταβός, είναι ότι «σεβόμαστε το χρόνο και τα χρήματά σας κι είμαστε εδώ να επιλύουμε προβλήματα». Πάντα θα ανακύπτουν προβλήματα διότι είναι σχεδόν απίθανο να προχωρά μια επένδυση και να μην συναντήσει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που εμείς ως Κυβέρνηση διαβεβαιώνουμε είναι ότι όταν ανακύπτει πρόβλημα, εμείς ερχόμαστε με καλή πίστη να το επιλύσουμε».
«Τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα έχει βρεθεί στο ραντάρ της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι Pfizer, Microsoft, Digital Realty, Amazon Web Services, Google, Teamviewer έχουν επιλέξει τη χώρα μας για τις επενδύσεις τους. Παράλληλα, αναγεννιέται κι η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία καθώς επαναλειτουργούν τρία μεγάλα ναυπηγεία, τα οποία παραλάβαμε κλειστά. Επενδύσεις προχωρούν και σε άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως σε τουρισμό-real estate και την ενέργεια».
«Η ενεργειακή κρίση συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Η κρίση κατέστησε πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αφού έγιναν οικονομικά πιο συμφέρουσες. Στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα φυσικά της πλεονεκτήματα σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, επιταχύναμε σημαντικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες κι έτσι πλέον θα επιτύχουμε τον στόχο που είχαμε θέσει για παραγωγή ενέργειας 20 GW από ΑΠΕ έξι χρόνια νωρίτερα, στα μέσα του 2024 αντί του 2030 που προβλέπαμε αρχικά. Οι προσδοκίες μας τώρα είναι το 2030 η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να ανέλθει στα 30 GW.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο φυσικού αερίου τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή αγορά με LNG. Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν σημαντικές επενδύσεις σε FSRU. Ταυτόχρονα, προχωρούμε την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βόρεια Αφρική».
«Μέχρι τις εκλογές, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα έχουμε κι άλλες θετικές εκπλήξεις στον τομέα των επενδύσεων καθώς πρόκειται να ανακοινωθούν νέες πολύ μεγάλες ξένες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».
«Χάρις στο τριπλό ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων, το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι άνω του 6% – τον υπολογίζω στο 6,2%. Και το 2023 πιστεύω ότι η οικονομία, στο σύνολο της Ευρώπης, θα πάει καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.
Δεν σας κρύβω ότι αρχικά ήμουν κι εγώ απαισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023. Όμως, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός «έτρεχε» τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση 5 μονάδες χαμηλότερα από το Σεπτέμβριο.
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οφείλεται προφανώς και στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου. Ο χειμώνας ήταν μέχρι τώρα πολύ πιο ήπιος, όλες οι χώρες έχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ προστίθενται συνεχώς νέες πηγές εφοδιασμού εκτός της Ρωσίας. Άρα, ελπίζω και πιστεύω ότι οι τιμές θα συνεχίσουν στο καθοδικό σπιράλ, όπως πιστεύω ότι το 2023 θα πάει καλύτερα και η ευρωπαϊκή οικονομία».
«Το ίδιο πιστεύω και για την ελληνική οικονομία, για το ρυθμό ανάπτυξης της οποίας το 2023 προβλέπουμε στον προϋπολογισμό 1,8%, τρεις φορές περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άλλωστε, και τα προηγούμενα χρόνια η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν καλύτερη των αρχικών προβλέψεων».
«Η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί στο άμεσο μέλλον. Για να δώσω ένα παράδειγμα, μπορεί να γίνει για την Ευρώπη ότι είναι η Φλόριντα για τις ΗΠΑ προσελκύοντας ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους που θα δουλεύουν από την Ελλάδα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. Οι νέες τεχνολογίες, τα φορολογικά κίνητρα σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και την ασφάλεια που παρέχει η χώρα και τα φυσικά της πλεονεκτήματα, καθιστούν την Ελλάδα εξαιρετικά ελκυστική κι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια».
Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=3jb1tgqynY0