Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σκοπό να υπενθυμίσουν στην Πολιτεία ότι τα προβλήματα που προκάλεσε στον οικισμό τους η καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα
19 μήνες μετά, πραγματοποίησαν την Κυριακή 8 Μαρτίου οι κάτοικοι του Προβάλινθου με τη στήριξη των κατοίκων από όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Με ψήφισμα που εξέδωσαν όλες οι συλλογικότητες των κατοίκων εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση των πληγέντων οικισμών και ζητούν από την κυβέρνηση και ειδικά από τον πρωθυπουργό την παρέμβαση του για την άμεση επίλυση των αιτημάτων τους.
Όπως αναφέρουν αναλυτικά οι κάτοικοι του Προβάλινθου σε ανακοίνωσή τους:
«Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των κατοίκων οι διαδικασίες αποκατάστασης και ανάπλασης των περιοχών κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις του στρατού και της αεροπορίας ή σε άλλες προσωρινές οικιστικές λύσεις που τείνουν δυστυχώς να γίνουν μόνιμες. Μεγάλος αριθμός κατοίκων βρίσκεται σε αδιέξοδο με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να αντιμετωπίσει. Το πλέον σημαντικό όμως, είναι ότι ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει το καμένο σπίτι του και να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Η κατάσταση του οικισμού μας παραμένει σχεδόν όπως ήταν μετά την πυρκαγιά, με κατεστραμμένα σπίτια, σεληνιακό τοπίο και απογοητευμένους κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα:
- Έχει χορηγηθεί μόνο μία άδεια επισκευής για τα κόκκινα σπίτια.
- Δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια επισκευής για τα κίτρινα σπίτια.
- Το Δασαρχείο δεν χορηγεί στον πολίτη βεβαίωση για το μη δασικό χαρακτήρα του περιγράμματος της καμένης οικίας του, προκειμένου στη συνέχεια να του χορηγηθεί άδεια επισκευής από τον ΤΑΕΦΚ Ανατολικής Αττικής, χωρίς μάλιστα να του δίνει και κάποια έγγραφη εξήγηση για αυτό.
19 μήνες μετά, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.
19 μήνες μετά, απαιτούμε πλέον από την πολιτεία:
- Να μας δοθούν άμεσα οι άδειες για να επισκευάσουμε τα καμένα σπίτια μας.
- Να υλοποιηθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που θα περιλαμβάνει και τους τρεις καμένους οικισμούς (Μάτι, Προβάλινθο και Αμπελούπολη) χωρίς διακρίσεις και άνιση μεταχείριση, με έναν ήπιο συντελεστή δόμησης.
Πηγή: matiobserver.gr