Η λέξη «πανδημία» αναδείχθηκε σε «λέξη της χρονιάς» από το λεξικό Merriam-Webster.
Η λέξη «πανδημία» αναδείχθηκε σε «λέξη της χρονιάς» από το λεξικό Merriam-Webster, γεγονός που ασφαλώς δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν όρο που όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε εκτενώς, αλλά καθορίζει την ιδιαιτέρως δύσκολη φετινή χρονιά.
Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν σχετικά με τις αναζητήσεις στην ιστοσελίδα του Merriam-Webster δείχνει ότι οι χρήστες άρχισαν να ψάχνουν την έννοια της λέξης «πανδημία» μετά τις 20 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, και η αυξητική τάση κορυφώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, την ημέρα που το πρώτο κρούσμα COVID-19 στις ΗΠΑ πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο του Σιάτλ. Την 11η Μαρτίου, ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την υγειονομική κρίση «πανδημία», παρατηρήθηκε αύξηση στις αναζητήσεις κατά 115,806% συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο. Εκτοτε, παραμένουν πολλοί οι χρήστες που θέλουν να μάθουν τη σημασία του όρου.
Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ένας όρος, ο οποίος ανήκει αμιγώς στην ιατρική ορολογία, εντάσσεται στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον όρο «κορωνοϊός», που, από τη σχετική αφάνεια, εντάχθηκε στο καθημερινό λεξιλόγιο όλων. Οι αναζητήσεις των δύο ιατρικών όρων δεν έγιναν από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά από την απλούς ανθρώπους που θέλησαν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Το Merriam-Webster τον Μάρτιο επικαιροποίησε τον ιστότοπό του με λέξεις που σχετίζονται με την πανδημία. Ενώ ο «κορωνοϊός» ήταν στο λεξικό για δεκαετίες, ο όρος «COVID-19» δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο. Επίσης, δημοφιλής λέξη, αλλά αρκετά πιο κάτω από την «πανδημία», αναδεικνύεται και η «καραντίνα». Η πλειονότητα των αναζητήσεων του όρου παρατηρήθηκε στις 20 Μαρτίου, εννέα ημέρες μετά την κορύφωση των αναζητήσεων της λέξης «πανδημία».
Η ιστοσελίδα του Merriam-Webster έχει περίπου 40 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες σε μηνιαία βάση και περίπου 100 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις.